Barna Hedenhös byter namn

Får jag ta namnet Hedenhös? Och vad skulle en stenåldersfamilj som damp ned i Stockholm ta för efternamn för att framstå som modern? PRVbloggen tittar vidare på Julkalendern i SVT och talar med en specialist på namn och namnbyten.

Jag levde länge i villfarelsen att Hedenhösböckernas författare hade hittat på ordet som blivit synonymt med något gammalmodigt. Men så är det inte alls. Ordet hedenhös omskrivs redan 1417, enligt Svenska Akademins ordbok.

Författaren Bertil Almqvist har däremot tydligt medverkat till spridningen av Hedenhös genom att ge familjen efternamnet. Nisse Larsson skriver om detta i Språktidningen.

Jag vill dra en lans – eller slunga en stenyxa – för teknik som lite nedsättande refereras till som hedenhös. Jag tror nämligen på teknikutveckling, och det fall teknik har överlevt från Hedenhös dagar måste den rimligen vara mycket bra; finurlig, enkel och robust. Annars hade någon kommit på något bättre.

Jag tycker att Hedenhös är ett ganska juste namn. Mattias Benke, specialist och namnkunnig på PRV, får jag byta namn till Hedenhös?

Nej det får du inte, eftersom det är ett skapat namn ur ett litterärt verk. Dels finns ju böckerna om familjen Hedenhös, men nu också tv-serien.

Vad krävs för att jag ska få ta ett nytt efternamn?

Antingen måste namnet finnas i släkten eller så ska det vara ett nybildat namn. Om Hedenhös hade funnits i släkten hade det alltså varit möjligt att byta. Vi sätter dock en gräns vid fyra generationer bakåt. I praktiken innebär det namn från mitten av 1800-talet och framåt. Vi pratar om mormors mormor.

Vanligaste orsaken till avslag på ett namnförslag är att det redan finns eller är förväxlingsbart med något som redan finns. Avslag kan också bero på att namnet existerar som firmanamn eller varumärkesnamn. Man får inte heller ta allmänt kända utländska namn eller namn på postorter, kommuner eller församlingar.

Finns det en trend i att byta till namn som klingar mer aristokratiskt, adligt eller gammeldags?

Ändrade regler har gjort det möjligt att ta utdöda adelsnamn. Det är inte en trend, däremot märks det tydligt när en sådan ansökan kommer in. Och den som vill byta till ett adelsklingade namn kan säkert ha sina skäl, som alla som byter.

Finns det andra trender?

Det är populärt att ta namn på teman som djur, natur och årstider, som måne lejon, sol, tiger, varg, ulv och så vidare.

Det är också en trend att par som gifter sig lägger bort sina -son-namn och väljer ett mindre vanligt namn på nya familjen.

Om jag hette Hedenhös – och åkte från stenåldern och hit – kan du ge mig förslag på namn som låter lite nutid, eller kanske andas framtid?

Låt oss titta på efternamnsförslagen… få se… som förled… Troll-, Ulv-, Örn-…? Vi tar Troll… här: ”Trollgärd”. Vad tror du om det? Eller varför inte ”Jarlestråle”? Om vi ska försöka med något som verkligen låter nutid, kanske ”Nuholm”?

Tack Mattias!

Nuholm låter coolt tycker jag. Man kanske skulle byta?

Stefan Nuholm, enhetschef och utbildare PRV

skatteverket

Kommentarer inaktiverade för Barna Hedenhös byter namn

Under immaterialrätt

Kommentarer inaktiverade.