Flamsig Gävlebock packad av Mackmyra

Vid denna publicering stod den fortfarande, Julbocken i Gävle. I år prövas ett nytt flamskyddsmedel. PRVbloggen kastar en brandfackla, belyser ett genialiskt jippo och önskar åt alla en riktigt God Jul!

Det går ju att hitta vilken immaterialrättslig ingång som helst på halmbocken i Gävle. Till att börja med naturligtvis varumärket Gävle, där visit-Gävle har en ständig webbkamera på objektet. Man kan också följa bocken på Twitter, Instagram och på en egen blogg.

Det är något makabert över det sista. Julbocken skriver nämligen själv på bloggen, och det är ju liksom tänkt – jo, det är det 😉 – att han ska brinna innan julfirandet är över… Det är ju så han blivit världskändis.

På visitgavle.se kan man läsa om bockens historia och öden. Mest spektakulärt var nog 1976, då bocken kollapsade på grund av att en student körde sin Volvo Amazon rätt in i bakbenen på bocken. Bocken väger i runda slängar tre ton… Det kunde ju ha slutat hursomhelst.

Ett annat varumärke är Mackmyra Svensk Whisky. Mackmyra har nämligen levererat halmen till den tretton meter höga och sju meter långa bocken.

Den som vill börja sälja minikopior av halmbocken bör nog för säkerhets skull också ta en titt i Svensk Designdatabas, som numera är ansluten till DesignView.

Skyddad bock

Ny teknik skriver om ett miljövänligt flamskyddsmedel som testas i år. Det lär bestå av en blandning av vatten och salter. Bockkommittén är högst förtegen om det exakta innehållet av rädsla för motmedel som gör bocken brännbar.

Anna Hedberg, specialist på organisk kemi och patentexpert på PRV, hur gör man flamskyddsmedel och hur gör man miljövänliga flamskyddsmedel?

Traditionellt har det använts brominerade föreningar, men de är inte så miljövänliga. Och de är förmodligen också giftiga för människan. Man misstänker att de kan ge skador på nervsystemet.

Det forskas på att ta fram miljövänliga alternativ, till exempel organfosforföreningar med tillsatser.

Vilka patentklasser är aktuella för flamskyddsmedel?

C09K21/00 ”Fireproofing materials” och klasser därunder. Ett angränsande teknikområde är A62D som handlar om brandsläckning.

Tack Anna!

Nu ska jag skynda mig att publicera innan bocken brinner!

God Jul önskar PRVbloggen och bloggredaktionens egen Julbock!

1 kommentar

Under innovation

Ett svar till “Flamsig Gävlebock packad av Mackmyra