Klassträff med Skalman

Han har det mesta i skalet, utom atlantångare och lokomotiv förstås. På fredag är det premiär på bio för filmen ”Bamse och Tjuvstaden”. PRVbloggen tittar under skalet på en vår tids största uppfinnare.

Det är framförallt två uppfinningar man förknippar med Skalman; mat- och sovklockan och den självgående skottkärran.

Den självgående skottkärran är ju – utöver ett bekvämt fortskaffningsmedel – också ett slags teknisk lösning på problemet med att falla till sömns lite varstans. Vem skulle förresten inte vilja ha en kärra som kör en hem efter firmafesten..?

Skottkärror klassas på B62B 1/00. Svensk Patentdatabas ger 75 träffar på skottkärra. Fast ingen är självgående. Det närmaste är en motordriven variant. Men Skalmans kärra har två ben bak och riktiga skor. Den är ju självgående.

Mat- och sovklockan är av allt att döma en vidareutveckling av den gamla mekaniska väckarklockan med inbyggd ringklocka. Uppenbarligen också med insomningsfunktion. ”Snooze” är något helt annat i Skalmansk teknik.

Väckarklockor hittar vi under klasserna G04C 21/00. Enligt Lars Jakobsson, handläggare på mätteknik, är väckarklockor ett avsomnat område. Eller moget, som det heter. Och det är väl sant, vi behöver kanske inte en väckarklocka till. Problemet är nog snarare hur man får folk ur säng när det väl har ringt…

Skalman har (liksom Barna Hedenhös) också provat på tidsresor (nr. 29 2004). Alla vet att tidsmaskiner inte fungerar – och därmed faller under 1§ Patentlagen – men de är ändå ytterst användbara i patentsammanhang. Särskilt i fråga om first-to-file och annat runt ansökans inlämning.

Återträffen med de tre vännerna (det är faktiskt Tre Vänner som gjort filmen) blir den första biofilmen med Bamse, Lille Skutt och Skalman. På trailern verkar den mer fartfylld än de gamla (med Lille Skutt vevandes på stillbildsbakgrund ”det brinner, det brinner i farmors hus!!”). Hoppas nu bara att den är bra. Dunderbra.

Nu ringer klockan här… Zzz…

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

Fotnot:

Den första mekaniska väckarklockan antas vara från 1500-talet. Alarmet ställdes in genom att en plugg stoppades in i urtavlan på önskat klockslag. Vid väckningstiden sattes kugghjul i rörelse och dessa var kopplade till en hammare som slog på klockan. Det dröjde dock till slutet av 1800-talet innan väckarklockan började massproduceras och blev populär. 1876 tog Seth Thomas Clock Company patent på en väckarklocka för nattduksbordet.

Skottkärran uppfanns av allt att döma av kineserna någon gång under Handynastin åren runt Kristi födelse, det är i varje fall från denna tid som de första kinesiska avbildningarna kommer (på gravtegel). Till Europa kom skottkärran på medeltiden. [Wikipedia]

1 kommentar

Under patent

Ett svar till “Klassträff med Skalman

  1. Ingrid Eklund

    Musse Piggs tekniska lösning på att få folk ur sängen: http://www.youtube.com/watch?v=7HPCov7ddNk (2.20 in i klippet).