Hur man undviker vallamissar

Nu är OS i fullgång och vi på bloggen håller tummarna för fler svenska medaljer (det har ju börjat riktigt bra)! Vi hoppas även att detta betyder att vi kommer att slippa de där grämliga vallamissarna.

När man inser att även vallaproffs kan göra fel börjar man ju tänka att vallafritt kanske är det man ska satsa på som glad amatör. Men även proffs kan ha nytta av vallafritt, faktum är att en OS-silvermedalj har tagits åkandes på vallningsfria längdskidor. Bill Koch tog i Innsbruck 1976 ett silver på ett par orange Traks skidor. (USA har förövrigt inte tagit någon medalj i längdåkning sen dess och aldrig något guld. Vi får se om Kikkan Randall kan ändra på det.)

Vad grundarna till Traks hade gjort var att ta köpa ett patent för vallningsfria utförsskidor (en idé som floppat) och istället applicera tekniken på längdskidor. Målet var slippa behöva använda miljöfarliga vallor och göra det lättare för nybörjare att ge sig ut i spåren. Den orange färgen valde man för att skidorna lätt skulle kunna upptäckas i butikerna.

Blir man inspirerad av denna historia så finns skidor klassade i subgruppen A63C5/00 och anordningar för att förhindra att man åker bakåt, finns på A63C7/00  – kanske finns det några idéer där som är värda att vidareutveckla.

Kommentarer inaktiverade för Hur man undviker vallamissar

Under patent

Kommentarer inaktiverade.