Äppelkriget – den som skalar sist skalar bäst

Den brittiske allkonstnären Stephen Fry gjorde för några år sedan ett program där han presenterade en lista på de enligt honom 100 bästa prylarna som har uppfunnits. På nionde plats hamnade en av mina egna favoriter – äppelskalaren med skivnings- och urkärningsfunktion.

ÄppelskalareDetta mekaniska underverk var i höstas centrum för en bitter fejd där jag på ena fronten dagligen plockade fram den och skalade, skivade och kärnade ur äpplen i raketfart inför en imponerad publik bestående av en 4-åring och en 6-åring. Motparten, min fru, gömde den istället dagligen längst bak i något avlägset skåp med hänvisning till att den var skrymmande och ful. Ett utdraget skyttegravskrig med alternerande framryckningar och reträtter fick en upplösning först när en tredje part omedvetet blandade sig i striden – grannen. Två jättelådor ätmogna äpplen från den egna trädgården mottogs med glada tillrop och gemytliga ryggdunkar. Min ibland cyniska personlighet räknade snabbt ut att man nu mustat och mosat till förbannelse samtidigt som de egna förråden och komposten svämmade över av äpplen. Dessa lådor var man helt enkelt tvungen att lämpa över på grannskapet. Något skeptisk till det plötsliga överskottet planerade jag således att smyga ner merparten i vår egen kompostlåda efter mörkrets inbrott. En viss person informerade mig dock om att så får man inte göra. Typiskt.

Nästa morgon vaknade jag till ett muntert slamrande i köket. Väl där möttes jag av ett berg med äppelskal och kärnhus. ”Fantastisk mojäng det där”, konstaterade hon. ”Nu har jag skalat, skivat och fryst in allt”.

”Ja, visst är den bra”, mumlade jag och funderade samtidigt på hur jag skulle lyckas befria den plågade frysen från några påsar äppelskivor och smyga ner i komposten efter mörkrets inbrott…

Nåväl, numera står äppelskalaren på hedersplats. Äppelskalare har funnits i århundraden, men den halvautomatiska varianten uppfanns år 1864 av amerikanen David Harvey Goodell som även startade the Goodell Company som sålde köksredskap. Skalaren patenterades, se US 41266 A, men blev ingen omedelbar succé. Först efter en aggressiv säljturné sommaren 1867 tog det fart och 24 000 enheter såldes inom en månad under namnet ”the Lightning Apple Parer”. Vid sin död år 1915 hade D.H. Goodell ca 250 anställda i sitt företag. Skalaren sålde bra ända fram till 1970-talet. Min skalare är dock en kopia av en senare Goodell-modell; ”the White Mountain Apple Parer, Corer and Slicer”, patenterad år 1881, se US243035 A. Noterade att den nu saluförs under namnet ”Moster Huldas Äppelskalare”. Inflation.

I IPC-klasslistan hittar man fruktskalarmaskiner med urkärningsfunktion under A23N 7/08 samt köksutrustning för skalning med roterande frukthållare och fasta eller rörliga skalarblad under A47J 17/16.

1:a på Stephens lista? Tändaren. Den tar vi en annan gång.

/Jonas Holmqvist, patentingenjör på PRV

Kommentarer inaktiverade för Äppelkriget – den som skalar sist skalar bäst

Under patent, varumärke

Kommentarer inaktiverade.