Lös kuben med färre än 21 vridningar

Ernö Rubik heter han, ungraren som uppfann kuben. Ett pussel med 43 252 003 274 489 856 000 positioner. Men visste du att kuben alltid kan lösas med färre än 21 vridningar? Var man än börjar.

”Spatial logical toy” hette den ursprungligen i patentlitteraturen. Fast det visste jag inte då, hemma i Söderhamn, tidigt 80-tal. Vi snackar Östra Skolan och lågstadium. ”Av byggelement sammansatt tredimensionellt pussel” på svenska.

Kuben slog ner som en bomb. Jämte Salomonryggsäcken (Kånken för töntiga) Donkey Kong och Monchichi (genusforskare jobbar fortfarande med det där…).

Det fanns en orm också, en rak kub med vridbara triangulära bitar. ”Formföränderlig leksak med grundformen av en rak stång” i Svensk Patentdatabas. Mindre intellektuell utmaning kanske, men större konstnärlig.

Nåja, man kunde göra en boll. I två varianter (vit med blått, eller blå med vitt). Roligare än så blev den liksom inte.

Jag lärde mig aldrig lösa kuben. Kanske är det därför jag trettio år senare myser på mitt arbetsrum när jag nu läser i patentlitteraturen hur den är konstruerad. Ett slags sanktionerat fusk. Ett allergipiller utan bäst-före-datum.

Hur man löser kuben med färre än 21 vridningar? Ta sönder den! Det står ju i patentkraven hur man sätter ihop den.

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

Tack till Cecilia Montgomery!

Lathund för att lösa kuben finns här!

2 kommentarer

Under patent

2 svar till “Lös kuben med färre än 21 vridningar

  1. Laura E

    Kul! Det var bland andra Dr Morley Davidson i USA som år 2010 löste problemet med hur många vridningar som maximalt krävs för att lösa någon av de positioner som finns. Se honom här: http://www.youtube.com/watch?v=Uroj_kuVFMM

    • Tack Laura! Det var en verifiering som hette duga. Brottades med svåra plågor om jag ännu en gång skulle behöva lägga ut Wikipedia som källa. Så kommer grannen till undsättning! Blytungt!