Kevlarsjäl, starkare än stål

Så länge hjärtat mitt slår så minns jag dig, när du stack ett hål i min kevlarsjäl. Och så blev du mitt sår. Och jag blöder ihjäl. Kom gör ett hål i min kevlarsjäl. (Jocke Berg)

Men hur gör man hål i kevlar? PRV-bloggen undersöker.

Nour El Refai nämnde i lördags att kevlar uppfanns av en kvinna. Stephanie Kwolek heter hon. Det var nog det viktigaste som sades under melloturnén.

Kevlar – eller para-aramidfibrer – är fem gånger starkare än stål och används i produkter som bildäck och högtalarmembran. Den tål värme upp till 180 grader och är inte elektriskt ledande, vilket naturligtvis öppnar för en rad tillämpningar.

Monika Bohlin, patentexpert på PRV, kommer det in många ansökningar kring kevlar? Vad handlar de om och hur klassas de?

Kevlar används i en mängd tillämpningar där det behövs starka fibrer, till exempel i skottsäkra västar och andra så kallade ballistiska skydd. Skottsäkra västar klassas på A41D 31, själva kevlarfibern klassas på D01F.

Kevlar är ju ett väletablerat material, så det kommer inte in så många ansökningar på det temat. Kevlar skulle säkert kunna användas i väldigt många nya tillämpningar, men priset är en nackdel.

Vi får däremot in många ansökningar på cellulosafibriller eller nanocellulosa, som har potential att kunna ersätta kevlarfibrer och nå ännu högre styrka! Dessutom från en förnyelsebar och miljövänlig råvara.

Hur kan man sticka hål på en kevlarsjäl?

Det är nog svårt att göra hål i en tät kevlarväv. Patentskriften US 5355585 visar hur kevlarväv kan klippas med sax utrustad med keramiska blad. Enskilda fibrer kan kapas med vanlig avbitartång, dock med betydande slitage på tången.

Baserat på en fri tolkning av Kent-låten ”Kevlarsjäl” kanske en punktering kan ske med hjälp av kärlek. Alternativt, om man ska tro actionrullen Dödligt Vapen 3 kan håltagning i ett stycke kevlarsjäl kanske lyckas med hjälp av verktyget pistol som laddats med ”a pointy-tipped .357 Magnum armor-piercing bullet”.

Tack Monika!

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

Tack också till Ingemar Wistrand!
…och tack till Nour El Refai!

4 kommentarer

Under patent

4 svar till “Kevlarsjäl, starkare än stål

  1. Erik

    Någon brode tacka Stephanie Kwolek och Jocke Berg också. 😉

  2. Kents senaste heter förresten ”La belle epoque”… (avd. patentverkshumor)