Det bästa en man kan få?

Bild

Det finns uppfinningar som vi kanske inte tänker så mycket på, men som påverkat oss mer än vad vi kanske tror. Ett exempel på en sådan uppfinning är säkerhetsrakhyveln. Med denna uppfinning kunde män enkelt raka sig själva och i och med detta minskade antalet barberare drastiskt (till viss del räddades de av att kvinnorna vid samma tid började bobba och shingla håret, men det är en annan historia). Rakhyveln är också ett ypperligt exempel på en produkt som i grunden är lika, men där man genom färgsättning bestämmer om konsumenten ska vara man eller kvinna.

Man brukar säga att det är King C Gillette som är uppfinnaren av säkerhetsrakhyveln, men det fanns likande rakhyvlar innan Gillette förbättrade dem, men det var först med honom som dessa hyvlar blev en framgång.

I mitt barndomshem fanns det ett tidigt exempel på Gillettes säkerhetsrakhyvel som pappa fyndat på loppis. Hyveln låg i en ask klädd i lila sammet och hade ett dekorerat, tungt handtag i metall. I asken låg också några få fint förpackade rakblad som jag absolut inte fick bryta upp (det drar ju ner värdet). Att det bara låg några få rakblad i asken är väldigt typiskt för rakhyvlar. Det är nämligen en uppfinning som gett upphov till en egen affärsmodell, som bygger på att man säljer själva grundprodukten billigt för att sedan ta mer betalt för förbrukningsvarorna. Den har som sagt påverkat vår vardag mer än vad vi tror.

Kommentarer inaktiverade för Det bästa en man kan få?

Under patent

Kommentarer inaktiverade.