Gråt aldrig över spilld färg

Bild

Vi har här på PRVbloggen pratat en del om de kreativa närningarna och det är något vi kommer att fortsätta med. Immaterialrätt och kreativitet kommer nämligen att vara temat på de seminarier som sänds på via webben den 28 april.

En uppfinning som betytt mycket för kreativiteten utan att vi tänker så mycket på den är den syntetiska färgen.

Allt började en dag 1856 då en artonåring vid namn William Henry Perkin råkade spilla en kemisk blandning på en tygtrasa som därefter färgades lila. Egentligen hade han till uppdrag att se om han kunde hitta en syntetisk variant av kinin som skulle användas som malarialäkemedel. Han fortsatte dock att experimentera med sin kemiska blandning och till slut patenterades en textilfärg.

Fram till denna upptäckt så var textilfärger gjorda av olika naturliga ämnen och var ofta väldigt dyra och inte särskilt färgbeständiga och just en lila färg var svårt att framställa och därmed väldigt exklusiv,  så kanske var det den lila färgen som gjorde att Perkins såg en marknadspotential i sin blandning.

Efter denna uppfinning började fler färger kunna framställas syntestiskt så att vi idag kan få kläder i all regnbågens färger – allt tack vare lite vanlig hederlig klumpighet.

Ovan ser ni ett utdrag från ett av Perkins alla patent.

Kommentarer inaktiverade för Gråt aldrig över spilld färg

Under patent

Kommentarer inaktiverade.