Och solen har sin gång

Nyss hemkommen från semester på varmare breddgrader kom jag att reflektera över en ganska fiffig uppfinning; solskyddskrämen. Fröet såddes möjligen redan i pool-baren där jag hamnade i samspråk med en gentleman som förbannade det envisa insmetandet av den kommande generationen med solskyddande sörja. ”Förr lärde man sig att tåla solen. Titta på hur folk håller på idag. Patetiskt.” Redan då anade jag en annalkande katastrof med tanke på att hans kolonialvita hy redan antagit en ohälsosam nyans. Jag berättade att mina egna erfarenheter inte alls pekade mot UV-immunitet utan att jag numera gladeligen själv nyttjar barnens solskyddskräm med rejält tilltagen solskyddsfaktor. Han fnös lite och beställde sin tredje Bloody Mary före lunch. När han om kvällningen rullades ut genom receptionen av medicinsk personal med blötomslag kom jag att tänka på sången ”Everybody’s Free to Wear Sunscreen”. Låten är egentligen en samplad version av ett tal skrivet av journalisten Mary Schmich. Budskapet är att om det är något råd man ska envisas med att ge ungdomar så är det att använda solskyddsmedel. Egentligen borde rådet även gälla äldre, distingerade bargentlemen.

Efter att ha läst på lite om solskyddskräm har jag förstått att det finns två varianter; de med fysikaliska filter och de med kemiska filter. De förstnämnda innehåller partiklar av zink- eller titanoxid som reflekterar UV-strålningen. De med kemiska filter innehåller särskilda organiska molekyler som absorberar UV-strålningen och omvandlar den till värme. Kokosolja är ett naturligt solskyddsmedel och användes länge som bas i krämerna. Därav den omisskännliga kokosdoften. Solskyddskräm ligger i IPC-klassen A61Q17/04 – Topical preparations for affording protection against sunlight or other radiation, Topical sun tanning preparations. En snabbkoll visar att den rymmer ca 36 000 dokument. Som definitionen antyder ingår här även medel för solbränna. Känner man sig lite blek så här efter vintern kan man kanske få några tips i patentskriften SE752842 T3Konstgjorda solbrännekompositioner med förbättrad stabilitet. Kanske bäst att grunda med lite solskyddskräm först…

/Jonas Holmqvist, patentingenjör på PRV

Kommentarer inaktiverade för Och solen har sin gång

Under patent

Kommentarer inaktiverade.