Immaterialrätten har betydelse för affärsframgång – PRV är din lots!

Att Sverige är ett innovativt och kreativt land är välkänt. Vi ser många bevis på det och det är glädjande att framgångsrika och hängivna entreprenörer driver på utvecklingen i små och medelstora företag. Arbetstillfällen skapas och tillväxten ökar.

Dagens företagare möter andra utmaningar än vad det gjorde för ett antal år sedan; vi kan bland annat se en större fokusering på det kunskapsbaserade företagandet. Där finner vi företagarna som arbetar inom kulturell och kreativ verksamhet – de som ofta säljer en tjänst, en upplevelse eller ett koncept. Där det finns stora marknader att erövra men också ett stort behov av att öka affärsmässigheten för en växande lönsamhet. Allt detta sker i takt med globalisering och skärpt konkurrens.

Hur hanterar kreatören immaterialrätten i sitt företagande och hur mycket måste man kunna?
Min uppfattning är att immaterialrätten spelar en allt större roll för dagens företagare.
Immaterialrätten, eller tillgången som finns i en uppfinning, i ett varumärke eller i en design är nycklar för att kreatören ska lyckas med att kommersialisera sin idé eller sin kreation.

Förr räckte det kanske med att skydda sin uppfinning med ett patent i det land där man bedrev sin verksamhet och på den marknad där man sålde sin produkt parallellt med att man skyddade sitt varumärke. Bilden är betydligt mer komplex år 2014. I dag handlar det inte bara om att skydda en idé, det handlar i hög grad om att ha kunskap om och förståelse för de möjligheter och de begränsningar som immaterialrätten har och ger. Och det handlar framför allt om att ta hand om sina intellektuella tillgångar på samma sätt som man tar hand om sina andra tillgångar – att använda de intellektuella tillgångar som ett affärsstrategiskt verktyg.

PRV har ett viktigt uppdrag – vi arbetar för att öka kunskapen om immaterialrätten bland landets små och medelstora företag. Vi har ett särskilt fokus på att skapa förståelse för hur immaterialrätten kan användas affärsstrategiskt. Det här arbetar vi med dagligen på många olika sätt, bland annat genom utbildning, möten och marknadsaktiviteter.

Vårens stora immaterialrättshappening är PRV:s webbseminarium den 28 april
I morgon, den 28 april, tillägnar vi dagen alla de designers, kreatörer, formgivare, författare, filmare, fotografer och entreprenörer som vill göra bättre affärer – du hänger väl med?!

Vi har samlat ett stort gäng kreativa och intresseväckande paneldeltagare som alla frikostigt delar med sig av sina erfarenheter. Du möter bland annat klädkreatören Ida Sjöstedt, glaskonstnären Erika Lagerbielke, Peter Blom som är en av grundarna till Peak Performance och Emy Blixt som är chefsdesigner på Swedish Hasbeens. Du får också möta PRV:s experter på området. De finns på plats för att hjälpa dig att vända och vrida på de möjligheter och fallgropar som finns inom immaterialrätten.

Vi utlovar konkreta tips på hur immaterialrätten stärker skaparkraften. För visst vill du också se hur du kan öka din attraktionskraft på marknaden och vinna fler konkurrensfördelar som leder till framgångsrika affärer?!

Varmt välkommen att vässa dina immaterialrättskunskaper i våra webbseminarier och lycka till i ditt företagande!

/Susanne Ås Sivborg, Generaldirektör på PRV

Kommentarer inaktiverade för Immaterialrätten har betydelse för affärsframgång – PRV är din lots!

Under immaterialrätt

Kommentarer inaktiverade.