Larssons patentkastrull – allmängods i Öppet arkiv

Man får aldrig se något patent, men han pratar ofta om det, Niklas Larsson. Eller Pip-Larsson. PRVbloggen har tittat på ”Pip-Larssons” teveserien på boken ”Kastrullresan” som finns i Öppet arkiv på SVT. Ett Mecka för barnfamiljen. Och helt gratis.

Niklas Larsson (Jakob Eklund) är uppfinnaren som drömmer om stora brejket. Han uppfinner en kastrull, eller egentligen tre på varandra monterade kastruller som ett slags tryckkokare. Tidigt i serien – innan han är riktigt färdig – försöker han sälja rättigheterna till en fabrikör.

Exakt vilket problem som kastrulltornet löser förblir lite oklart serien igenom. En patenthandläggare skulle – av vad som framkommer i teve – sannolikt hänvisa till Patentlagen 8 §, som handlar om oklarheter.

En invändning från det moderna hushållet (jag gör sällan eller aldrig långkok, men minns att min mor hade en sådan där kastrull som pös och fnös och fräste) är möjligen också höjden på montaget. Inte ens den öppnaste planlösning med den högsta takhöjd medger den nödvändiga höjden på spiskåpa.

Nåväl, fabrikören visar sig minst sagt sval. Larsson ilsknar till och beger sig ut på vägarna till häst och vagn för att kränga sina kastruller på öppna marknaden. Eller öppna marknader.

Man hoppas att Larsson verkligen har det där patentet (åtminstone inlämnat) för att sälja sin uppfinning på marknad räknas som öppen utövning. Och det skulle förstås vara ett hinder emot kravet på nyhet (PL 2 §) – och patent – om det kom fram att han redan visat sin lösning.

För fabrikören får han givetvis visa, men klokast att ha patentet klart när han kommer dit så att han inte blir blåst. Det har förekommit att folk blivit det.

När Larsson och hans fru (spelad av underbara Anna-Lena Hemström) och barn kommer åter från vägarna är det annat ljud i pipan. Mer säger jag inte.

En stark rekommendation från min sida är i alla fall att ta tiden att titta på Pip-Larssons tillsammans med barnen. En serie av hög kvalitet för hela familjen.

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

Faktaruta:

Kastruller klassas på A47J 36/00 (detaljer vid kokkärl). Där finns 300 kastrulluppfinningar, varav 166 nationella. På A47J 27/00 (kokkärl) finns 328, varav 140 nationella. Dessutom finns 115 dokument i DPK 34L-1/01 – 34L-2/04, tyska klasser alltså.

Boken Kastrullresan är skriven av Edith Unnerstad. Teveserien om Pip-Larssons spelades in 1998 och sändes i SVT 1999.

Tack till Birgitta Holmberg-Roth och Anders Bruun!

Källa: SVT Öppet arkiv, Patentlagen och Svensk Patentdatabas

Kommentarer inaktiverade för Larssons patentkastrull – allmängods i Öppet arkiv

Under patent

Kommentarer inaktiverade.