Vinylen åter på hyllorna

Man var förvisad till Hammarlunds. Åtminstone i Söderhamn. Bakom disken stod Ulla och tittade rakt fram. Och samma ursäkt varje gång: ”Den är slut”. Men dom hade många Herreysplattor. Särskilt Herreys andra. PRVbloggen spisar vinyl denna gång.

Grammofonen dödförklarades på 90-talet. Det var viktigt att säga det i radio, särskilt i P3. Konstnärskapet i DJ-yrket fick sig en rejäl scratch. Vem som helst kunde kalla sig DJ, oavsett man fixade taktmixa två låtar i realtid. Kåren sörjde. Rob´n Raz grät i teve över ”ett instrument som nu inte längre finns”. Nattsvart.

Därför läser jag med värme i Metro hur vinylförsäljningen ökat 2700 procent sedan 2006. För audiofilen är det inte nytt – och marknaden är fortfarande marginell jämfört med den digitala – men för butiker som fortfarande omsätter skivor som lagringsmedia för musik har vinylvaxen blivit viktiga.

Henrik Andersson, audiofil och patentingenjör, hur är din relation till vinyl?

Relationen är nära och kär!

Stämmer det att vinylskivan har bättre ljudåtergivning?

Ja, det låter bättre när hela frekvensregistret finns med. Digitala format skalar i olika grad av frekvensområden som inte anses prioriterade eller viktiga för människans musikupplevelse. CD-skivan skalar bort vad man anser ohörbart för en människa. Detta gör att information går förlorad. Analoga format som vinylskivan innehåller all information i hela registret, hörbart eller ej.

Kommer det fortfarande patentansökningar på nålar och pickuper?

Inte i någon större omfattning. Det är oftast gammal beprövad teknik som gäller.

Vad tror du om vinylspelarens framtid? Hör den till nostalgikerna?

Den har en ljus framtid. Audiofilerna som vill njuta av musik på vinyl verkar bli fler och fler nu när den nya lätttillgängliga musikdistributionen – med sin ”tveksamma” kvalitet – växer.

Vilka klasser snurrar vi kring för grammofoner, delar och tillbehör?

CPC-klasserna G11B3/00, G11B17/00, G11B33/00 och B29L2017/00

Tack Henrik!

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

Till sist:

Grammofonen uppfanns 1887 av tysk-amerikanen Emile Berliner. Berliner grundade också klassiska Deutsche Grammophon.

1988 var året den röda drickabacken kom, för 20 läsk uppdelade i separata fack. Därmed dödförklarades drickabacken som lagringsmedia för vinylskivor.

Jag vill inte vara så drastisk så jag dödförklarar CD-skivan. Statoil Träkvista säljer Sanna Nielsen för fullt. Så skynda å handla, på söndag är den slut!

Källa: Tekniska Museet, Sveriges Bryggerier

Kommentarer inaktiverade för Vinylen åter på hyllorna

Under patent

Kommentarer inaktiverade.