Mot drömmilen på expanderad termoplastisk polyuretan

”Ni har blivit tilldelade ett par Lejon Attack. Den sko en svensk soldat nyttjar för 10 kilometer språngmarsch i fredstid”. Orden kom från fänrik Jonsson inför det första löppasset strax efter inryckning någon gång i mitten av 90-talet. Efter målgång sjönk halva kompaniet ihop med brännande benhinnor och värkande knän. Någon ifrågasatte rent ut skodonets lämplighet, men blev naturligtvis snabbt tillrättavisad.Lejon Attack

Jag vet inte om de fortfarande används, men tydligen begärde huvudskyddsombudet så sent som år 2007 att Arbetsmiljöverket skulle förbjuda Försvarsmakten att fortsätta upphandla träningsskor som saknar dämpning, stabilitet i sidled och stöd för fotvalv. Om nu en ny modell övervägs kanske man ska satsa på ett par med expanderad termoplastisk polyuretan (E-TPU) i sulan. Det gör i alla fall en stor sportskotillverkare som nyligen har lanserat en ny serie löparskor med just detta. Materialet är framtaget av kemiföretaget BASF och lanseras under varumärket Infinergy. Materialet som från början utvecklats för förpackningsindustrin är lätt och har extremt bra dämpningsegenskaper. Därtill hävdar man att det har den unika egenskapen att snabbt vilja expandera från komprimerat tillstånd, vilket ska ge löparen ett utökat energiutbyte med skorna. En reklamfilm med ett kanske inte helt objektivt studstest har tagits fram för att illustrera just detta.

Både kemiföretag och skotillverkare tycks se en framtid i produkterna. I alla fall har man sökt patentskydd, se t.ex. US 20100222442 A1 och EP 2649896 A2. En snabbsökning visar dock att en liknande komposition patenterades redan år 1972, se US 3662043 A. Skoattribut klassas i IPC-systemet i subklassen A43B och just sulans uppbyggnad i gruppen A43B 13/00.

Nåväl, goda omdömen i löparpressen och flera maratonsegrar spär ju på intresset. Dessutom påstås materialet ha intakta egenskaper mellan -20°C och +40°C. Jag är faktisk lite sugen på ett par. Bara jag inte snubblar över ett par Lejon Attack på Blocket och köper dessa istället av nostalgiska skäl. Risken finns.

/Jonas Holmqvist, patentingenjör på PRV

Kommentarer inaktiverade för Mot drömmilen på expanderad termoplastisk polyuretan

Under patent, varumärke

Kommentarer inaktiverade.