Alerta Sleepless sommarens hit

Fyra glober får den i Metro, Cazzette featuring The High med Sleepless. Och det finns alla skäl att tro att den blir sommarens hit. Dj-duon delar nämligen manager med Avicii. Men sömnstörningar ska man ta på allvar. PRVbloggen går på djupet med sömnmedel.

Sleepless är världens åttonde mest delade låt och Billboard i USA förutspår en snabb klubbhit. Sebastian Furrer och Alexander Björklund står bakom Cazzette.

Låten är definitivt inget sömnpiller, men Ingrid Eklund – apotekare och patentchef – hur gör man sömnmedel?

Vi pratar labb på det gamla hederliga viset! Kemikalieblandning som mynnar i ett pulver, som man blandar ut med lämpliga fyllnadsmedel (typ laktos) och bindemedel, pressar ihop pulverblandningen och sprayar eventuellt tabletten med färg eller ger den något hölje som gör den lite ”glatt” och lättare att svälja.

Framför allt används bensodiazepiner. Vid insomningsproblem vill man använda preparat med kort halveringstid, alltså relativt kortvarig effekt. Vid störd nattsömn beroende på oro/ångest kan ett mer långverkande preparat behövas, men då riskerar man att effekten sitter i som en biverkan dagtid.

Absolut vanligast är tabletter, men munlösliga tabletter, lösningar och injektionslösningar förekommer också.

Finns det trender inom forskningen?

Njaeae, de flesta preparat är ganska välkända. Melatonin är ett av de senare tillskotten, ett kroppseget hormon som man tror är inblandat i vår reglering av dygnsrytmen (Circadin, depottablett).

Kommer det in många patentansökningar på sömnmedel?

IPC-klassen A61P25/20 ”Hypnotics; Sedatives” ger 1500 träffar i WPI (databas) från 2012 eller senare. Så området är inte helt insomnat…

Läkvänderot används sedan gammalt mot insomningssvårigheter. Används den idag?

Den används. Neurol, Valerina och Baldrian-Dispert är några av de preparat som säljs idag. Läkevänderot har använts som läkeväxt sedan 1500-talet.

Vad tror du om låten Sleepless?

Aviciis Wake me up! har ju hållit liv i Spotify (över 238 miljoner gånger; anm). Så det är nog ett bra tema…

Tack Ingrid!

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

1 kommentar

Under patent

Ett svar till “Alerta Sleepless sommarens hit

  1. Inget engagerar som när man värderar musik. Särskilt som en favorit sågas. Så för att få fart på kommentarerna: Jag tror inte det här blir sommarens hit. Den är för svag. Jag tycker inte heller Robyn och Röyksopp är särskilt intressanta. Dom kan bättre! (Även om Do It Again kommer vevas till leda…) Jag utropar Michael Jackson & Justin Timberlake till sommarens karamell! Givetvis har vi heller inte hört Shakira för sista gången i sommar…