Mikrovågsugnen viril ålderspensionär

Du som var på T-centralen runt fyra i onsdags kunde se en kille på övre plattformen med mikrovågsugn under armen. Man vet inte var han kom ifrån, vart han skulle, eller ens om mikron var ny. Säkert vet man att det inte var den första. För den var 1,7 meter hög, vägde 340 kilo och skulle fyllt 67 i år. Percy Spencer hette uppfinnaren.

Killen försvann in på ett tåg mot Fruängen och där slutar spåren. Jag tog tåget västerut och tänkte lite vidare på hur denna lilla låda helt och hållet förändrat villkoren i landets lunchrum. Liksom för den hemmavarande föräldern.

Jag tänkte också på hur den fungerar. Sedan tänkte jag att alla vet väl hur en mikrovågsugn fungerar..? Eller vet alla det? Jag vet ju inte… Vi får kolla upp!

I mikrovågsugnen sitter en magnetron, alltså ett elektronrör som skapar ett högfrekvent elektromagnetiskt fält. Maten vi lägger in i ugnen innehåller vatten. Eftersom vattenmolekylen (väte och syre) är en dipol (den ena änden lite mer positiv och den andra lite mer negativ) kommer den att vilja ställa in sig i det elektromagnetiska fältet. Och när vattenmolekylerna rör på sig blir det varmt.

Percy Spencer hade godis på fickan när han råkade gå för nära en magnetron. Godiset smälte. Han började experimentera och fick snart ett exploderande ägg i ansiktet. Den första kommersiella mikrovågsugnen tillverkades 1947.

Mikrovågsugnen blev inte omedelbart het på marknaden. När tiduret plingade för Spencer 1970 hade värmeskåpet fortfarande många fisvarma år framför sig i fikarummen. Idag undrar man hur en arbetsplats skulle klara sig utan mikro? Man önskar nästan man finge bjuda Spencer på en korvlåda.

Mikrovågsugnen klassas på F24C7/02

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

Kommentarer inaktiverade för Mikrovågsugnen viril ålderspensionär

Under patent

Kommentarer inaktiverade.