Målgivande uppfinningar i fotbolls-VM

Fotbolls-VM har rivstartat och den observante har kanske noterat att man har infört en del tekniska nymodigheter för att förenkla domarens uppgift. Målkameror för att konstatera huruvida bollen har passerat mållinjen samt en vit sprej för att markera bollens korrekta placering vid frispark och positionen för en eventuell försvarsmur. Hjälpmedlen har redan gjort avtryck i att ett svårbedömt mål konstaterades riktigt, grattis Frankrike, samt att försvarsmuren inte smyger fram bakom bortvända domare, grattis frisparksskyttar.

Systemet för måligenkänning kommer från det tyska företaget GoalControl och bygger på bildanalys från sju kameror riktade mot målområdet. Systemet är patentsökt, se WO 2014059971 A1. Dyra och avancerade system med mängder av kameror och bildigenkänning är numera vardagsmat inom idrotten. Om FIFA hade haft lite mindre pengar i kassan hade man kanske satsat på en svensk uppfinning från 1972 – Målmarkeringsanordning, se SE 7203070-3. Med denna lösning räcker det med att förse målramen med detektorspolar samt att placera en rejäl permanentmagnet i bollen. Förmodligen till en bråkdel av priset för GoalControl. Dessutom hade den magnetförsedda bollen möjliggjort oanade S-skruvar.

Målbur_m_spole

Vad gäller markeringssprejen, så är den patenterad sedan år 2000, se WO 0172912 A2. Har faktiskt använts i flera turneringar tidigare, men gör nu debut i senior-VM. Den kommersiella versionen lanseras under namnet 9.15 Fair Play Limit för att återknyta till det minsta tillåtna avståndet mellan boll och försvarsmur, 9,15 meter. Sprejen kan liknas vid ett vattenbaserat skum där det vita färgämnet dunstar inom ett par minuter. Låter som något klotterpolisen och färgtillverkarna kan diskutera över en wienerlängd.

Jaha, matchdags igen. Synd att inte vi är med. Kom igen uppfinnar-Sverige; målvaktsbedövningssprej, domarmanipulator och Zlatan-kloningsanordning, tack.

/Jonas Holmqvist, patentingenjör på PRV

 

4 kommentarer

Under patent, varumärke

4 svar till “Målgivande uppfinningar i fotbolls-VM

 1. Mätteknik, bildteknik och – som jag läser sista stycket – medicinsk teknik i olika tappning är alla paradgrenar på PRV. Välkommen in med ansökningar!

 2. Magnus Ahlgren

  Finns det någon motsvarande modern teknik för att säkerställa att det vita strecket verkligen placeras minst 9,15 meter från bollen? Jag tycker ofta att det ser ut som att muren tillåts ställa upp på ett kortare avstånd än så…

  • Teknik finns nog, men i dagsläget förlitar man sig på att domaren tar nio resoluta 1,000-meterssteg följt av ett litet 0,150-metersskutt. Enligt regelboken får huvuddomaren ta hjälp av assisterande domare för att kontrollera avståndet, men jag kan inte minnas att jag har sett någon komma inspringande med ett måttband…
   Italiens gamla förbundskapten Marcello Lippi ser liksom du utrymme för förbättringar. Vid en demonstration av sprejen konstaterade han att ”It’s an intelligent thing, but it can be useful only at the point where the referees actually measures the distance between the attackers and the line”. Som sagt ovan; välkommen in med ansökningar!

 3. Lagg Ned

  Lägg bara ner fotbollen annars, mycket billigare och bättre.