Superbroccolin med superkrafter

Superbroccoli

Superbroccoli

Den smakar och ser ut som precis vanlig broccoli, men påstås ha supereffekter för hälsan. Functional food, smart food, super food – visst attraherar oss tanken att det skulle finnas en grönsak som skyddar mot många av de allvarliga sjukdomar som vi ständigt blir påminda om i vänkretsen och i media. Vi som har blivit bergtagna av hälsa, träning och näringsrik mat – vi hugger på superbroccolin som ett löftesrikt mirakel som ska förlösa oss. Det verksamma i superbroccolin sägs vara ”glucoraphanin”, vilket förväntas reducera risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Även ämnesomsättningen sägs påverkas gynnsamt och hjälper till att besvärja bland annat diabetes. Bevismaterialet består av flertalet dietstudier samt tro, hopp och kärlek till broccolin.

Efter lång tids forskning och tester i brittiska institut har forskning och industri gått samman och kommersialiserat produkten som är framställd genom traditionell växtförädling, i detta fall en korsning mellan ”vanlig” broccoli och en siciliansk vild variant. Den odlas nu även i Sverige och finns att köpa i de större svenska livsmedelsbutikerna och i samband med detta har man i media diskuterat fördelar och problemområden med att utveckla och förädla växter.*

När produkten så äntligen står inför sin lansering är det många immaterialrättsliga tillgångar som samverkar. Superbroccolin är faktiskt patenterad: ”Broccoliart anpassad för förenklad skörd” EP 1597965. Och den är även varumärkesskyddad under namnet ”Beneforte”. Och sedan finns ju möjligheten till växtförädlarrätt. Nu börjar det bli snårigt för mig och jag ber Anna Ax, patentingenjör på PRV hjälpa mig att reda ut begreppen:

Vad är växtförädlarrätt?
– I det fall en växt är framställd via traditionell växtförädling så söker du inte patent för att skydda den nya växtsorten, utan du söker en växtförädlarrätt. Växtförädlarrätten ger dig ensamrätt för att föröka, bearbeta, sälja, importera och exportera växtsorten. Växtförädlarrätten ger skydd för en växtart eller hybrid i 25 år. Ansvarig myndighet för växtförädlarrätten är Jordbruksverket.

Vad är det som har patenterats i superbroccolin?
– Det som utgör uppfinningen, vilket framgår i de så kallade patentkraven, är en broccoliplanta där själva broccolihuvudet (eller kronan) är högre och sticker upp över bladverket. Broccolin ska ha en 25cm stjälk/stam mellan kronan och bladen och på denna del av stjälken får bladen inte vara större än ca 30 kvadratcentimeter. Syftet är att broccolin ska bli lättare att skörda mekaniskt och att broccoliplantan som skördats blir likformig. Uppfinningen omfattar även frön från en sådan planta. Om man läser den längre patentbeskrivningen så vill man även att hybrider, där den ena föräldern till en planta har egenskaperna ovan, ska omfattas av patentet.

Få se nu, vad göra med min superbroccoli? Jo, lite råstekt broccoli till grillad kyckling. Supermat i sommarkvällen. Smaklig spis!

/Anna Engquist, webbansvarig på PRV

*Ett urval från media:
Svensk superbroccoli – nyttig som en löprunda (DN)
Nej tack till superbroccolin (SvD)

Kommentarer inaktiverade för Superbroccolin med superkrafter

Under immaterialrätt

Kommentarer inaktiverade.