Patent säljer, liksom sex

Jag blev nervös, för expediten pratade patenterad botten hela tiden. Jag vet ju att patenterad inte är samma som bra. Men det lät bra. Och det var flera lager med patent. Flera bäddlager. Jag har köpt ny säng.

Man ser dem överallt och borde kunna hålla huvudet kallt, men vi hade travat runt butiken nästan två timmar när hon började gå på med patentargumenten. Och hon är inte ensam. Patent säljer.

Jag vet ju att de krav vi ställer på patenterbarhet handlar om en teknisk lösning som ska vara ny och skilja sig väsentligt från tidigare. Bra ligger hos betraktaren. Men jag skrev naturligtvis på.

Vad betyder då patent? Ordet är äldre än det moderna patentväsendet och har i äldre tider använts om ”öppna brev” (litteræ patentis), kungörelser och privilegiebrev av olika slag. Svenska Akademien har i fixerat betydelsen till ”ensamrätt till uppfinning”.

Det finns alltså inte i patentlagstiftningen, tillämpningen av denna eller i den rent lexikala betydelsen något som laddar ordet patent med positiva värden. Kanske skulle man också hintat säljaren att alla inte är lika ”patentusiestiska”?

Men patent säljer. Liksom sex.

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

Fakta:
Svensk Patentdatabas ger 1738 träffar på ordet säng, vilket är nästan dubbelt så många som den hyfsat avgränsade produkten spis (931 träffar) som inte sällan förekommer elektrifierad.

Söker vi trunkerat på säng*, alltså lägger till alla ord som börjar på säng-, (som sängbotten) får vi inte mindre än 4605 träffar.

Som en jämförelse ger soffa 410 träffar i Svenska Patentdatabas. Motsvarande sökning på soff* ger 1017. Möjligen ingår då alternativet soffpotatis.

Resårsängar klassas på A47C 23/04

Kommentarer inaktiverade för Patent säljer, liksom sex

Under patent

Kommentarer inaktiverade.