Små cyklar dom far omkring

Cykelpojk_blogg
Jag var nog fem eller sex. Kanske var jag sju – men det låter mycket – när brorsan och jag gick upp på Krongatan för ännu ett av alla försök. Det sista. Brorsan sprang. Och släppte. Den här gången slutade inte äventyret med nya skrubbsår. Jag kunde cykla.

Cykeln var vit och hade pakethållare, på tok för låg för en vuxen att ränna efter. Förmodligen var det därför min bror tilldelats det diskutabla hedersuppdraget att agera körlärare. Men han fullgjorde alltså sitt åtagande.

Oklart var cykeln kom ifrån och ödet den tillmötesgick. Den var ett slags kvarterets övningsfordon som leddes mellan uppfarterna. Nu har ju alla egna.

Lära sig cykla är en svår sak. Och skolorna är många: Stödhjul eller inte? Springcykel? Förmodligen egalt så länge som resultatet uppnås: Friheten att plötsligt ta sig tre gånger så långt. Eller tre gånger så fort, vilket man vill.

Hjälm till cykel hade vi inte i DDR-Sverige, överhuvudtaget, alls. Huvudlöst! (Bälte bak i bilen fanns inte heller – men det är text för en helt egen blogga).

Tour de France kommer jag nog aldrig att cykla. Jag är inte knarkare till det. Men tids nog får man cykla. För bensinen kommer att ta slut. Förr eller senare.

Lite rassel och lite pling. Rassel, rassel, rassel och pling..!

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

Fakta: Cykeln har inte en uppfinnare utan har utvecklats kontinuerligt sedan ”löpmaskinen” från sent 1700-tal. Exempel på svenska tillverkare är Crescent, Monark, Kronan och Skeppshult. Det har genom åren funnits över 2500 olika emblem från svenska cykeltillverkare och återförsäljare.

Källa: Tekniska Muséet

1 kommentar

Under patent

Ett svar till “Små cyklar dom far omkring

  1. Kristina

    Även om vi huvudlöst kastade oss i väg på cykeln när vi var barn, är svenskar idag rätt duktiga på att bära hjälm. Och ännu duktigare på att uppfinna nya hjälmar, som http://www.hovding.se/ och http://www.mipshelmet.com/