Vitt pulver och vita nätter

Min kompis jobbar med penningtvätt. Hon är inte gangster, hon jobbar på ett försäkringsbolag som expert på penningtvätt. Andra handtvättar. Men det slarvas. Handeln översvämmas av befläckade sedlar. Vi fyller fack 2 och talar med en tvättmedelsexpert.

Cecilia Tham – expert på organisk kemi och patent – varje nytt tvättmedel är oerhört mycket bättre än det förra. Håller den tekniska utvecklingen verkligen jämna steg med reklamens löften?

Man utvecklar hela tiden mer miljövänliga och hittar nya användningsområden för ämnen som är bättre mot både oss och naturen. Men jämna steg… Kanske?

Själv går jag inte på reklam och har alltid använt OCEANs produkter från Granngården. En gång kom jag inte iväg till Granngården – och köpte ett annat ”parfymfritt och miljövänligt” – och fick utslag. De allra flesta tvättmedel idag har blivit märkta med Svanen eller Bra miljöval, vilket i sig är en utveckling.

Finns det olika huvudingredienser/grundkemikalier i tvättmedel?

Fosfater har länge använts som vattenavhärdare i tvättmedel. Man har nu gått över till att använda zeoliter istället. Alternativet är tvättmedel baserat på såpa. Men det kan säkert finnas fler varianter.

Jag är känslig och måste hålla mig till testade märken. Varför kliar det när jag sover i svärmors lakan som inte är tvättade i Skona?

Den största boven är nog parfym! Men många tvättmedel som inte är godkända av Astma- och allergiförbundet innehåller allergiframkallande och irriterande ämnen, såsom konserveringsämnen och pH-reglerande ämnen.

Mer stulna pengar är i omlopp. Förmodligen för att vi närmar oss ett sedelbyte och bovarna vill omsätta sina rånbyten. Stulna sedlar har ofta rester från färgpatronerna som skulle gjort dem obrukbar. Tydligen filar man bort färgen. Skulle man kunna tvätta sedlar utan att samtidigt förstöra dem?

Poängen med att färga sedlarna är att färgen ska binda in till fibrerna i pappret. Och att få bort den bindningen är nog svårt utan att förstöra pappret.

Tack Cecilia!

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare, PRV

Kommentarer inaktiverade för Vitt pulver och vita nätter

Under patent

Kommentarer inaktiverade.