Ubåtar – här finns dom

Senaste dagarnas jakt efter eventuell ubåt eller annan undervattensfarkost, påminner mig, förrutom barndomens historier om mystiska grodmän och föremål, om sommarens besök på Marinmuseum i Karlskronas nya ubåtsutställning.

Där kan man enkelt gå ombord på ubåten Neptun, som för övrigt ska ha varit med i en övning samma kväll som U137 gick på grund i Gåsefjärden. Den enda sovjetiska ubåt som vi i allmänheten med säkerhet vet funnits i svenska vatten. Vill man se ytterligare ubåtar kan man titta bland oceanerna av patent, och då gå till klassen B63G8/00 – där finns det garanterat några stycken.

Det har även rapporterats en del om nödsignaler och på Marinmuseums utställning finns en avdelning som visar olika lösningar för att rädda besättningen. En av dessa lösningar är Momsens lunga, uppfunnen av Charles Momsen (the Swede bland vännerna). ”Lungan” återanvänder utandningsluften som besättningsmannen andas ut under en uppstigning. Andra sätt att rädda ubåtsbesättningen är använda ubåtsbärgningsfartyg där hela besättningen räddas och ibland även u-båten. Just hur praktiskt den lösningen skulle vara i brinnande krig vet jag inte (och hoppas aldrig få veta). Momsens lunga är bland annat klassat på B63C11/18 och uppfinningar för att rädda ubåtsbesättning finns under B63G8/40.

På Marinmuseum lär du dig även andra nyttigheter, som hur en propeller ska utformas för att vara tyst och varför det är så svårt att hitta dem! Kommer du på en lösning på detta problem så finner du information om hur du söker patent på
www.prv.se

/Lisa Sellgren, patentingenjör PRV

PS För er som gillar överkurs är ubåt ett begrepp inom patentvärlden – förenklat är det ett dokument som publicerats efter patentet ingivits men som ändå under vissa förutsättningar kan bli nyhetshinder mot patentet, de ligger och lurar i vassen och de är inte särskilt vanliga, tvärtom – precis som ubåtar.

Kommentarer inaktiverade för Ubåtar – här finns dom

Under patent

Kommentarer inaktiverade.