I spöktider

Halloween är här för att stanna. Det kommer Svensk Handel och Sveriges barn se till. Butikerna och reklambladen översvämmas av spök- och skelettutstyrslar som, har jag märkt, tydligt tilltalar den yngsta generationen. Ja, det är väl bara att acceptera fenomenet och låta sig svepas med. Om det nu är spöken som gäller får man väl engagera sig och beblanda sig med dylika. Men hur hittar man dem och, framför allt, hur fångar man dem? PRVbloggen går på spökjakt.

I patentlitteraturen hade jag väntat mig mängder med smarta spökfällor och spökdetektorer, men döm om min förvåning när det visade sig vara väldigt glest med relevanta patent eller ansökningar. Patentskriften US 4971592 A visar en anordning för detektion och fångst av spöken och skriften US 2013249794 A1 visar en apparat som detekterar små elektromagnetiska förändringar från t.ex. ett spöke. Dock framgår det även att det rör sig om en leksak respektive ett spel. Trist.

Någon ren spökklass verkar inte heller existera i något av klassificeringssystemen IPC eller CPC. Den enda gruppen med lite övernaturlig känsla hittar jag i CPC under G01V 9/002 – Prospecting or detecting by using fields or radiation detectable only by persons susceptible therefor. Visar sig dock innehålla mest slagrutor och pendlar.

Letar man lite på spökjägarforum verkar utrustningen utgöras av just detektorer för elektromagnetiska fält samt även ljudupptagningsapparater. Sådana anordningar är ju sedan länge väl kända, så några specifika spökdetektorer handlar det egentligen inte om. Spökfällor verkar inte alls förekomma. En sista desperat sondering bland telefonapplikationer ledde mig till appen Ghost Radar som konverterar din mobil till en spökdetektor. Någon patentansökan tycks inte existera, men namnet uppges vara varumärkesskyddat.

Nä, tyvärr kan jag konstatera att patentdokumentationen erbjuder få tips för spökfångst. Jag får istället rekommendera filmen Ghostbusters från 1984 där spökfällor spelar en avgörande roll. Har man tur och springer på auktioner kanske man rent utav kan få tag på någon av den spökjägarutrustning som leksakstillverkaren Kenner sålde i samband med filmen. Filmmusiken innehåller även den ett par klassiker. De flesta minns väl frasen i ledmotivet; ”If there’s somethin’ strange in your neighborhood – who ya gonna call?”

-Kanske inte Patent- och registreringsverket…

/Jonas Holmqvist, patentingenjör på PRV

Kommentarer inaktiverade för I spöktider

Under patent, varumärke

Kommentarer inaktiverade.