Far, får lamm lamm? Nä, lamm får lammungar

Den som har varit på Gotland vet att där heter fåren inte får utan lamm. Och lammen heter inte lamm utan lammunge. När den språkintresserade söker vidare i ämnet på Internet förstår den snart att en vanlig fårras på just Gotland är Gutefåret och då är det ju ett får igen.

FårsaxPå Gotland traskar det runt ungefär 73 000 lamm. Det är 16 000 fler än antalet människor. Ganska många av dem har någon koppling till lammen. Redan 1910 skickades en patentansökan på en fårsax in till oss på PRV. Det enda som går att vaska fram elektroniskt är bilden på patent SE29511 C1, en fiffig grej som är ganska lika dagens fårsaxar tycker jag.

Den bortklippta ullen gör man gärna kläder av. Den prisbelönta designern Carin Rodebjer har sitt ursprung på Gotland. Förra höstkollektionen inspirerades hon av sin egen barndom. Ett samarbete med mammans vän Elvy Johansson, pälstekniker och körsnär, resulterade i kläder med lammskinns-detaljer från den lilla ön i Östersjön, se http://gotland.com/etablera-foretag/lockar-pa-export.

Det är lätt att tänka sig att man skyddar sina designade kläder med ett designskydd. Men dumt vore det att inte ha ett varumärkesskydd också. Carin Rodebjers varumärke heter Rodebjer Form AB och är giltigt i klassen för kläder, fotbeklädnader och huvudbonader, nummer 25. Hon berättar i en liten film, se extern länk, om att hennes varumärke förändrats och fördjupats under hennes år som designer. Carin bor nu i New York och då är det naturligtvis viktigt med ett internationellt varumärkesskydd.

Men hade lammuppfödaren kunnat varumärkesskydda sin verksamhet med varumärket Gutefår? Nix, det går inte. Ett varumärke får inte vara beskrivande för den vara eller tjänst som avses. Läs mer om kriterier för ett varumärke här. Eller varför inte komma och prata med oss i Visby den 30:e oktober. På Företagardagen kan man lyssna till Anton Blomberg från PRV som berättar om vikten av att skydda sitt varumärke. Man kan också komma till vår monter och prata med oss om vad det innebär att ett varumärke fördjupats. Eller om det går att söka patent på den gamla fårsaxen. Eller om man kan skydda ett mönster i form av får. Eller lamm. Eller lammungar.

/ Anna Lundqvist, patentingenjör

Kommentarer inaktiverade för Far, får lamm lamm? Nä, lamm får lammungar

Under design, varumärke

Kommentarer inaktiverade.