Tips inför svamputflykten

Den hyfsat blöta och milda senhösten är mumma för svampplockare. Tydligen ska det vara rekordår för karljohan och det transporteras mängder av överfyllda svampkorgar mellan skog och hem i skydd av mörkret.

Själv har jag aldrig blivit riktigt biten. Dels på grund av att jag inte älskar matsvamp och dels för att jag tycker att själva plockandet är vansinnigt enformigt. När man plockat två stycken som ligger och skramlar i korgen inser man att det är långt till mål. Och eftersom jag inte är någon svampexpert kan man ge sig på att det kommer fram någon sådan och dömer ut mina plågsamt ihopsamlade alster som något oätbart. ”Nämen, det där är ju en falsk biskopsmössa. Den är giftig.”
”Jaha. Får man gå hem nu?”

Nu ska jag dock inte raljera över detta. All heder åt alla svampälskare som finner glädje i detta. Men kanske finns det några immaterialrättsligt skyddade verktyg som kan hjälpa oss oinvigda på traven? Ja, det verkar så.

Faktiskt finns det en populär svampkniv med inbyggd borste som går under namnet Karl Johan och tillverkas av Mora of Sweden. Denna ingår i familjen Moraknivar som både innehar varumärkesskydd och designskydd, se t.ex. design nr. 1995/1654 i Svensk Designdatabas som nås via PRV:s hemsida.

Själv är jag nog i behov av något med större potential än en kniv, men se det tycks patentlitteraturen kunna råda bot på. T.ex. visar skriften EP0421522 B1 en fiffig motoriserad apparat som skördar svampar och i upprätt läge transporterar dessa till ett integrerat uppsamlingsutrymme. Vidare visar dokument SE366460 B en anordning för automatisk rensning av svamp. Och skulle det mot förmodan slinka med en och annan giftig rackare så visar SE9803128 A ett förfarande för att reducera gifthalten i giftig svamp. Fler anordningar för skördning och rensning av specifikt svamp hittar man i CPC-klasserna A01D 45/005 och A23N 15/045.

Svampplockningsmaskin

Ja, nu börjar det ju likna något. Någon som ska på svamputflykt till helgen?

/Jonas Holmqvist, patentingenjör på PRV

 

P.S. Karljohansvamp har fått sitt namn efter Karl XIV Johan, även känd som Jean Baptiste Bernadotte. När han hämtades från Frankrike för att bli kung i Sverige förde han med sig franska matvanor där svamp ingick. I Sverige var inte svamp förknippat med mat vid tidpunkten, men den nya kungen vurmade för sin favoritsvamp, den ätliga rörsoppen. Sedan början av 1900-talet kallas den allmänt för stensopp eller just karljohan. DS.

Källa: Populär Historia

Kommentarer inaktiverade för Tips inför svamputflykten

Under design, patent, varumärke

Kommentarer inaktiverade.