René Laënnec riktiga stetoskopmannen

Det är naturligtvis inget att skratta åt. En sexbrottsling. Avskyvärd. Men det går inte att värja sig mot epitetet: ”stetoskopmannen”. Tidningarna är för kreativa. Var det helt slut på ”25-åringar” eller ”falska läkare”? Eller bara ”skithög”?

Av respekt till dem han ofredat raljerar jag inte mer. Men själva stetoskopet är en hedervärd uppfinning som räddat många liv. Låt oss lyssna lite mer på det.

Stetoskopet uppfanns av 1819 av den franske läkaren René Laënnec, medicine doktor i Paris. Vi har alla sett ett stetoskop, men för att repetera används det för att lyssna på hjärta, lungor och tarmar. Auskultera, är den medicinska termen.

Det första stetoskopet var i princip bara ett trärör, genom vilket ljudvågor kunde fortplantas. Stetoskop av idag kan innehålla diverse sensorer, membran och filter och ljudvågorna som tas upp kan processas vidare till allsköns elektronisk apparatur för analys och diagnostik. Eller bara till det mänskliga örat.

En sökning på stetoskop i Svensk Patentdatabas ger inte fler än 74 träffar. Men då måste man tänka två gånger:

Stetoskop visserligen är en bra sökterm, då den är mycket tydligt avgränsad. Men man skulle lika gärna kunna söka på ”auskultationsanordning”. Eller ”anordning för detektering av hjärt- och andningsrörelser”.

Man måste ha både fantasi och förkunskaper för att inte missa något. Saknar man förkunskaper börjar man i synonymordböckerna på nätet. Eller i Google. Pröva själv!

Och du som har en uppfinning på gång – oavsett område – jobba lite med Svensk Patentdatabas och Espacenet innan du går vidare till ett patentombud! Men gå till ombud om du tror på din uppfinning! PRV-skolan är en bra ingång.

Komplettera ordsökning med sökning på klasser! Klassystemet omfattar all teknik. Just stetoskop är klassat under A61B7/02 i CPC-systemet.

Lycka till!

Stefan Hultquist, chef enheten för audio/video medicin- och mätteknik, PRV

Kommentarer inaktiverade för René Laënnec riktiga stetoskopmannen

Under patent

Kommentarer inaktiverade.