Årets julklapp 2

Jag sällar mig till skaran som ställer sig tvekande inför årets julklapp. Ett aktivitetsarmband? Visst, ur folkhälsoperspektiv finns det säkert en poäng i att man uppmuntras till ökad motion, men vill man verkligen ständigt bli påmind om hur många steg eller höjdmeter man bör avverka innan dagens slut? Är man konspiratoriskt lagd kan man ju även fundera på huruvida man vill ha sin GPS-position loggad dygnet runt. Det hela kanske är ett påhitt från någon underrättelseorganisation. ”Avbryt operation chipmärkning. Nu sätter de självmant på sig positioneringsarmband istället.”

Amusement machineEfter en ganska kort jakt lokaliserade jag en betydligt bättre kandidat till årets klapp – godisautomat med gripklo. Denna klassiska maskin som länge var dragplåster på marknader och nöjesfält lever nu en slumrande tillvaro i hörnet på andra klassens spelhallar. Jag kan förstå att konkurrensen är hård på dylika inrättningar, men i hemmet ser jag oanade användningsområden. Just nu i juletider erbjuder den ju fantastiska möjligheter att distribuera julgodis och annat. Genom att justera sannolikheten och/eller svårighetsgraden kan man ju reglera åtgången enligt önskemål. Och plötsligt blir det spännande med nötter igen.
”Aj, aj, de där hasselnötterna är ena små hala rackare. Jag går nog för en valnöt nästa gång.”
”Nej, nej. Valisarna är för enkla. Prova en mandel.”
”Ok!”

Men varför nöja sig med julgodis och nötter. Själva klapputdelningen kan ju också ske med automatik.
”Mamma, moster Mary fick ett dockhus och jag fick en kokbok. Orättvist!”
”Klaga hos klo-Tomten.”

Egentligen finns det inga begränsningar. Oavsett om det är kvarters-Bingo, barnkalas eller lottning av kvalgrupper till fotbolls-VM är klo-maskinen en vinnare. Godismaskin är ju en fånig inskränkning. Jag föredrar universalapparat.

Och just det. Kopplingen till patent? Jo, här berör vi ju faktiskt en av hörnstenarna av patentsystemet. Patentskydd behöver inte gälla en apparat utan kan även avse användandet av densamma. Ett nytt och oväntat användningssätt av en befintlig apparat kan således patenteras. Läs mer om patenterbarhetprv.se.

På 30-talet blomstrade marknaden för klo- och grävautomater. Två stora tillverkare var International Mutoscope Reel Corporation och Exhibit Supply Company som tidigt patentskyddade sina lösningar. Efter en patentstrid där man stämde varandra för intrång förliktes man och gjorde istället enad front mot uppstickare som snabbt konkurrerades ut. Slugt.

Då så. Bara inköpet kvar.
”Slut. Restnoterad hos leverantör. Men vi har såna här aktivitetsarmband. Årets julklapp faktiskt.”
”Ghaaaaaaaaaaaaaaaaaa….”

/Jonas Holmqvist, patentingenjör på PRV

Kommentarer inaktiverade för Årets julklapp 2

Under patent

Kommentarer inaktiverade.