Allt är inte Fiskars som är orange

Jag har tidigare skrivit här om talmetrar och salig gammelfaster. Salig gammelfaster lämnade efter sig inte bara en spännande verktygslåda utan också sex gröna glas, en sax och en bostadsrätt. Och det är en särskilt intressant sax, för den är orange.

Länge levde jag i villfarelsen att min sax var en äkta Fiskars. För mig räckte det liksom att den var orange. Hade jag tittat lite noga hade jag ju ganska snart sett att det inte var en Fiskars. Men nu låg den länge där i lådan.

IMG_1342_red (3)
Salig gammelfasters sax och en äkta Fiskars
Foto: Thérèse Ahlén

Skänkelsaxar – alltså handsaxar med fingeröglor för klippning av till exempel tyg, tråd, papper, hår, metall eller livsmedel – har funnits sedan 800-talet. Riktigt populära blev de dock först på 1500-talet.

Det är inte svårt att bygga en sax. Bara förena två skär med bult, skruv eller nit. Visst, saxskären måste vara lätt böjda så att de mjukt och fjädrande arbetar mot varandra i skärningspunkten, men: det svåra är att slipa den! Och det var här Fiskars tog kommandot över saxindustrin i slutet av sextitalet.

Fiskars utvecklade en ny metod för planslipning med profilerad slipskiva. Man upptäckte att saxskärens ytor – de flata ytorna, konturerna och skäreggen – alla kunde definieras med parallella linjer.

Saxarna överglänste gammelslipade saxar inte bara till kvalitet och hållbarhet, de gick också mycket fortare att slipa. Plötsligt kunde man slipa lika många saxar på ett skift som man tidigare gjort på ett år.

Hur valde man handtagens färg då? Det lär ha varit en ingenjör på nattskiftet som missade byta färg efter en serie saftcentrifugdelar. Därför orange.

Jag har frågat Camilla Damström på Varumärkesavdelningen om Fiskars skyddat färgen orange – lite som Löfbergs Lila skyddat lila – men tydligen inte. Och kanske behövs det inte heller, om man vet hur en slipsten ska dras.

Stefan Hultquist, utbildare och enhetschef PRV

6 kommentarer

Under immaterialrätt

6 svar till “Allt är inte Fiskars som är orange

  1. Elina Heikkilä

    Fiskars orange är nog registrerat i Finland för saxar i klass 8 under nummer 227503, kolla http://epalvelut.prh.fi/web/tietopalvelu/haku

  2. Patrick Andersson

    och allt som är Fiskars är inte orange, för oss vänsterhänta är/var handtaget rött!

  3. matsnordenborg

    Mina saxar är guld- och silverfärgade…