Oskyddad semmel-wrap snabb succé

VM-konditorn Mattias Ljungberg såg ett problem i att äta semlor i farten. Lösningen blev en ”semmel-wrap”, en utkavlad hopvikt bulle spritsad med grädde och mandelmassa. PRVbloggen har provsmakat!

Vi har tidigare intresserat oss för cronuten – en korsning mellan croissant och donut – som blev en succé världen över. Men mest i New York. Tomtebageriet trodde inte på den.

Nu kavlar ett annat närliggande konditori ut en innovation i konditornäringen. Tössebageriet släpper en ”semmel-wrap”, alltså en semla på formatet wrap (Norstedt: ”brödrulle som fungerar som hölje för snabbmat”). Och målgruppen är förstås stressade stockholmare som ska kunna äta semlan på språng.

När PRVbloggen klev in på Tössebageriet i morse fick vi genast ställa oss i kö. Ja, det var nu bara en före, men en desto mer entusiastisk man köpte fyra stycken. Vi köpte en. Läckerbiten på bilden!

Semmelwrap_450x300
Foto: Thérèse Ahlén

Vi frågade om de skyddat något varumärke för semlan – eller designen – men tydligen inte. Och kanske är det rätt strategi: snabbt skapa efterfrågan genom stort medialt pådrag (regionalnyheterna igår och Metro idag) och samtidigt vara noga med att exponera firmanamnet på de foton som sprids.

Testfakta
Efter fotograferingen återstod så smaktestet. Kommunikationsenheten fick göra intrång, fyra med var sin gaffel. Så här kunde det låta (utan viktning):

”Enormt stor.”
”Fin integration av mandelmassan i grädden.”
”Överlag lite väl söt.”
”Vetebrödet var mer som ett tunnbröd än ett sött bröd. Just den komponenten hade gärna fått vara sötare och med tydligare kardemumma.”
”Uppiggande citruston i grädden – fräscht!”
”Roligt nygrepp om semlan.”
”Fin form”

PRVbloggen sammanfattar betyget till ”absolut verkshöjd” och ”väl godkänt”. Men eftersom vi vill vara neutrala i valet av huskonditor slår vi samtidigt ett slag för katalanen på Tomtebageriet. Den är tidlös.

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

5 kommentarer

Under design

5 svar till “Oskyddad semmel-wrap snabb succé

  1. Wrapsemlan var riktigt fin i smaken! Vad gäller form och utseende så leder tankarna till den klassiska tunnbrödrullen med mos. Nästa steg i utvecklingen är väl att stoppa ner en korv i vispgrädden? Det gäller ju att försöka använda sin kreativitet och gå utanför ramarna…

  2. Laura Enflo

    Hej Stefan! Vad roligt det aer att laesa om den spaennande kulinariska nyheten i Stockholm. Det boerjar bli dags att komma hem och provsmaka!

  3. Fördjupande inslag med Mattias Ljungberg i Gomorron Sverige!