Filip & Fredrik och trevligt folk

Varje medveten kommun har sin slogan. Borlänge har ”trevligt folk”. Och trevligare kan det bli. Kanske kan hela landet bli litet trevligare med Filip och Fredriks nya film? PRVbloggen har sett den!

Borlänge kommun vårdar sitt varumärke. Devisen ”trevligt folk” är en symbol för vad Borlängeborna lovar varandra och kommunicerar till sin omvärld. Som det står i kommunens grafiska manual: ”trevligt folk” är ingen avsändare eller logotyp utan ett varumärkeslöfte.
Trevligt_folk_450x300 (2)

Igår var det premiär för biofilmen Filip och Fredrik presenterar: Trevligt folk. ”Trevligt folk” handlar väldigt lite om bandy, men desto mer om människor. ”Somalia bandy” började som ett integrationsprojekt i Borlänge, på initiativ av den lokale profilen Patrik Andersson. Målet var att komma till VM i Sibirien.

Komikerduon Filip Hammar och Fredrik Wikingsson fick nys om projektet och bestämde sig för att göra en film.

Och vi älskar ju det här: Människor som försöker! Den drivne entreprenören, den brusige och lika oemotståndliga krögaren, familjerna, funktionärerna, bandymannen Pelle Fosshaug. Och inte minst spelarna själva. Det skrattas, gråts, skriks, suras och snubblas om vartannat.

Just entreprenören, krögaren och Pelle Fosshaug är tre naturbegåvningar framför kameran som lyfter filmen flera nivåer.

Mitt i filmen ställs också integrationsfrågan på sin spets: En somalier i Kanada har hört att det finns ett somaliskt bandylandslag i Borlänge.

Den kanadensiske exilsomaliern – som lär vara väldigt bra på bandy – frågar Borlängelaget om han får vara med. Men det är 17 spelare som får åka till VM i Sibirien. Om kanadensaren ska med måste i så fall någon annan stanna hemma?

Idén må vara Filips och Fredriks – och säkert är metadokumentärformatet, med de två i bild, viktigt för att sälja filmen – men regissören Karin af Klintberg (Värsta språket, Ebbe – the movie) måste också vara något av svensk mästare i folklivsskildringar och ”infotainment”.

Jag hade höga förväntningar på det här biobesöket. Och jag blev riktigt glad. Betyget blir ”mycket väl godkänt”.

En händelse som ser ut som en tanke är att bandy introducerades i Sverige av greve Clarence von Rosen. Hoppas att han får möjlighet att se den här filmen.

Stefan Hultquist, utbildare, enhetschef och Brobergare, PRV

Källa: Grafisk manual Borlänge kommun 2011

Kommentarer inaktiverade för Filip & Fredrik och trevligt folk

Under varumärke

Kommentarer inaktiverade.