Ta hand om ditt hjärta

FullSizeRender

Valentindagen, en dag för alla hjärtan. Mjuka som hårda, mänskliga som mekaniska. ”Kärleken måste få vara fri” läste jag någonstans. Det är sant, men hjärtan av flera slag är det fullt möjligt att äga en ensamrätt till; exempelvis genom design- patent och varumärkesskydd. PRVbloggen dök ner i databaserna och fann flera fredade hjärtan.

hjartahalsband
Med hjärtat i halsgropen
Jag börjar med att titta i designdatabasen på olika designregistreringar, där finns det flera halssmycken som lätt kan få amor att skuta iväg ett pilregn. Design, eller mönster som det också kallas, är en registrering för utseendet på en produkt. Det gäller i fem år från dagen då ansökan lämnats in och det är fullt möjligt att förlänga registreringen i upp till 25 år.

hjartesask
Hjärtat i en liten ask
Om ett hjärta ska ges bort bör det göras med stil. Jag tar en titt i Espacenet där patent från hela världen finns samlade, kan det finnas en passande uppfinning för ändamålet? En mycket retorisk fråga, det finns så klart. Patentdokument WO2007127242 (A2) innehåller en innovativ förpackningslösning. I just det här patentet nämns Valentindagen och att omslaget gör innehållet. Något att tänka på. Patent är ett skydd för en ny, teknisk lösning på ett problem. För att vara ensam om uppfinningen är ett patent avgörande. Det ökar även möjligheterna att finna investerare och affärspartners.

hjartebarn
Hjärtebarn och bröderna Lejonhjärta
Sist men inte minst besöker jag varumärkesdatabasen, utdelningen är stor. Det finns mängder av varumärken med hjärtan, både ätbara (Cheez Heartz) och läsbara (Bröderna Lejonhjärta). Varumärken kan bestå av figurer, ord, siffror eller bokstäver, slogans och ljud. Det kan också vara en specifik utformning av själva produkten eller dess förpackning. Oavsett vilket kännetecken man väljer måste det kunna återges grafiskt.

Den här dagen kommer jag att tillbringa med mina hjärtan, de fyra finaste i hela världen. Det äldsta av dem är hemma på en snabbvisit från sitt au pair-jobb i London. Som vi längtat efter henne.
– Olivia, Neo, Lava och Vide. Idag åker vi pulka, dricker varm choklad och grillar korv!

Avslutningsvis vill jag önska dig och de dina en riktigt fin Valentindag.
Stina Lilja, PR-ansvarig på PRV

Kommentarer inaktiverade för Ta hand om ditt hjärta

Under immaterialrätt

Kommentarer inaktiverade.