Valla rätt så går det lätt

Under skid-VM framgår det tydligt att det är viktigt med valla. Tyvärr framgår det också att man behöver ett gäng raketingenjörer, en långtradare fylld med valla och utrustning, rymddräkter för att skydda sig mot ångorna, en meteorolog, en spådam och en armé av teståkare för att få till ett par skidor med ”hyfsad grundstruktur”. Kanske inget för den medelmåttige motionären tycks den norska skidtillverkaren Madshus mena, varför man har introducerat Madshus EmPower – en skida som själv säger till hur den ska vallas.

Systemet bygger på att skidan förses med ett chip som kan läsas av trådlöst med en smarttelefon försedd med Madshus app. Åkaren får sedan vallatips beroende på temperatur, vikt, åkstil, etc. Fiffigt, men smakar det så kostar det. För ett par Madshus RedLine EmPower får man betala runt 7 000 kr. En sökning i Svensk Varumärkesdatabas visar att namnet Madshus EmPower är varumärkesregistrerat, men någon relaterad patentansökan hittar jag inte vid en snabb sökning. Det finns såklart olika strategier vid lansering av en produkt. Om detta kan man lära sig mer om på PRV:s hemsida under fliken PRV-skolan. Den 26:e mars anordnar dessutom PRV ett seminarium om produktutveckling. Läs mer här.

Själv har jag under en längre tid funderat på ett vallakoncept – Parrot Ski Wax System. Den här nya smarta skidan tränger tyvärr in mig i ett hörn. Mitt system bygger på att man tränar papegojor till att upprepa fraserna ”parrot red”, ”parrot blue” eller ”parrot green”. Färgerna röd, blå och grön motsvarar här fästvallakompositioner avsedda för tre vanligt förekommande temperaturintervall relaterade till skidåkning. Här har jag ”lånat” lite från ett konkurrerande system. Beroende på temperatur placeras sedan lämplig papegoja i en uppvärmd bur vid start- och målområdet. Förbipasserande upplyses sedan av gojan vilken vallasort som gäller. Enkelt och genialt. Vallorna säljs sedan i en automat i anslutning till papegojan. För att förbättra glidet erbjuds universaloljan ”parrot glide”.Parrot Ski Wax System

Skidvallor har fått en egen klass i patentdokumentationen, C09G 3/00, som innehåller ungefär 400 dokument. Mycket kvar att uppfinna alltså. Utöver valla använder man sig idag också av olika mönster i skidans beläggning för att förbättra både glid och fäste. T.ex. kan man ”rugga” skidorna för att få fäste i blött före. Strukturer för att förhindra skidan att glida bakåt ligger i en egen klass – A63C7/06. Innehåller även den ca 400 patentskrifter. För ett antal år sedan gick en forskare ut och hävdade att stålsicklade skidor gled bättre än de som preparerats med glidvalla. En stor vallatillverkare hävdade omgående motsatsen och diskussionen dog snabbt ut. En assistent låter meddela att forskaren numera befinner sig i ”vallaboden i Saint-Tropez”. Det hela verkar skumt.

I skid-VM har de svenska vallarna hyllats i omgångar, men igår var det tröga skidor på förstasträckan i damernas stafett. Med parrot glide under laggen hade det blivit guld nummer tre. Jag går nog vidare ändå. Innovationer förtjänar produktifiering.

/Jonas Holmqvist, vallainnovatör och patentingenjör på PRV

2 kommentarer

Under patent, varumärke

2 svar till “Valla rätt så går det lätt

  1. danielastrom

    Informativt som alltid 🙂 Kan du köra en snabbgranskning på denna konstruktion? http://img-9gag-ftw.9cache.com/photo/abyzzB8_460sv.mp4
    tror jag är något på spåren här. Måste bara hitta en filmkamera med högre upplösning.

    • Finns mängder av patentsökta dylika anordningar, så man får väl förmoda att de fungerar. Tydligen installerar man nu en variant i Harsprånget i Luleälven för att återcirkulera vattnet till övre bassängen. Hoppas att man testade med en modell först.