Handel med piratkopior är som att spela rysk roulette

Semester med sol och bad kan vara ett tillfälle då man köper en supersöt Adidasoverall till minstingen och samtidigt hittar den där goda märkesparfymen till en bråkdel av originalpriset. Handeln med förfalskade varor fortsätter att öka – inte bara i Sverige, utan även inom EU och globalt. Det är riskfyllt. Det saknas kontroll över hur varan tillverkas och det finns flera fall där det visat sig att piratkopian innehållit giftiga ämnen som är farliga för användaren. Det finns ingen gräns för vad som piratkopieras, det är allt från babyleksaker till cancermediciner och hygienprodukter. Just läkemedel och säkerhetsprodukter kan vara direkt livsfarligt att använda.

Så snart en ny smart produkt lanserats på marknaden dyker tyvärr även kopior upp. Det hämmar produktutvecklingen, att innovera och lansera nya produkter är tidskrävande och kostsamt. Företagaren och innovatören kan skydda sin produkt eller uppfinning genom en ensamrätt, men risken för att bli kopierad finns ändå där. Hur gör man då? PRV:s jurist Benjamin Winsner ger tänkvärda tips.

Den 20-22 mars har du möjlighet att möta oss på TUR-mässan i Göteborg. Vi finns på plats tillsammans med bland annat Läkemedelsverket, Tullverket och Polisen.  Välkommen att möta oss där, vi finns i monter B01:24.

Tidigare blogginlägg på ämnet.

/Stina Lilja, PR-ansvarig på PRV

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “Handel med piratkopior är som att spela rysk roulette

  1. Ping: Kopian kan bli en kostsam historia | PRVbloggen