Bitarna som får Lego att se rött

Jag har känt hela tiden att något inte stod rätt till. Jag har burit på det hela min uppväxt. I helgen blev det tydligt – de passar inte ihop. De fungerar inte tillsammans. Jag har levt med falsarier.

Det är ett par åttor vi talar om. Och några fyror. Det står Lego på bitarna. Men det är inte Lego. Det kan inte vara Lego. Jag frågade mamma, men hon kunde inte minnas när de köptes. Förmodligen till brorsan, och han är ju femtio nu.

Något som förbryllar är antalet. Det handlar om högst tio stycken, så det verkar osannolikt att de skulle kommit med någon byggsats. Kanske är det fråga om någon mindre expandersats? Inköpt utombys. Eller kvarglömt.

Leksaksaffärerna från den här tiden i Söderhamn är för länge sedan borta. Julles leksaker – detta leklustens tempel från barndomen – inte skulle Julle befatta sig med plagiat? Nej.

Skev, konformad och orange

Vad är det då som stör? Titta på bitarna nedan! Är de lika? Vid en närmare eftertitt ser vi att den vänstra är mindre fyllig i färgen. Den drar åt orange.

kopia tv org th_450x300
Original till höger (foto: Thérèse Ahlén)

Sätter vi den ljusare biten på ”originalbiten” stämmer det hyfsat (nåja, Legos tolerans är en mikrometer…) men provar vi istället bygga originalbiten på den misstänkta plagiatbiten blir det tydligt: plagiatbiten är konformad! Och skev.

org nederst kopia ovan_450x300
Original överst (foto: Thérèse Ahlén)

Väldigt tydligt blir det när vi bygger två misstänkta plagiatbitar ovanpå varandra. De fäster inte alls ihop. Dessutom är de båda så pass skeva att det öppnar sig en närmast löjeväckande glipa över halva förbandet (t.v. nedan).

kopior tv org th_450x300
Original till höger (foto: Thérèse Ahlén)

Rättsligt eftermäle?

Legobiten med rör för stabilitet (den moderna legobiten) patenterades 1958. De här tarvliga bitarna har funnits i leklådan så länge jag minns. Risken finns alltså att de fortfarande stod under skydd när jag byggde mina första trappor och torn.

Birgitta Holmberg-Roth – jurist på PRV – är det vanligt med plagiat?

Tyvärr ja, mest obehagligt är det kanske med plagierade läkemedel.

Att det är olagligt att tillverka patenterade legobitar torde vara klart, men vilket ansvar har man som återförsäljare?

Nu har patenten för legoklossarna gått ut, men varumärket lever i högsta grad! Vare sig enligt varumärkeslagen eller patentlagen får någon annan än rättighets-innehavaren sälja, bjuda ut eller använda patenterade uppfinningar eller varumärkesskyddade varor utan tillstånd. Så ja återförsäljaren har ett ansvar.

Skulle man kunna komma undan med att man handlat i god tro?

Nej, du kan inte undgå ansvar för intrång genom att hävda god tro.

Och nu lite jobbigare: hur ser rättsväsendet på köp för eget bruk eller innehav?

Från ensamrätten finns det undantag för utnyttjanden som inte sker yrkesmässigt i näringsverksamhet.

Borde jag för egen del oroa mig för rättsligt efterspel?

Nej, du kan sova gott!

Tack Birgitta!

Puh, för ett ögonblick såg jag mig själv med tättlindad scarf och slalomglasögon i en intervju med Camilla Kvartoft. ”Vi har fått följa med till en hemlig adress i centrala Söderhamn. Här har alltså plagiatlegopundaren sina grejer…”

Lego, jag lovar att aldrig låta mina barn leka med dessa falska bitar!

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

Fakta

Företaget Lego startades på 30-talet av snickaren Ole Kirk Christiansen. I slutet av 40-talet kom sonen Gottfred på idén att gjuta klossar i plast, inspirerade av brittiske pedagogen Hilary Fisher Page och hans företag Kiddicraft. Kiddicraft tog patent på plastklossar som gick att sätta ihop redan 1940.

Lego har just nu 34 patent i kraft i Sverige, enligt Svensk Patentdatabas. Originalbitarna är inte längre skyddade av patent, men genom effektivt arbete med varumärken och designskydd håller företaget konkurrenterna på avstånd.

Emelie på PRV Kundsupport hittar inte mindre än 73 varumärkesregistreringar från Lego (Lego Juris A/S). Då ingår inte eventuella avskrivna, avförda eller avslagna ansökningar. Därutöver kan det finnas registreringar på andra bolag inom Lego eller på enskilda personer.

Förra året passerade Lego amerikanska Mattel (Barbie) och blev därmed världens största leksakstillverkare.

Alternativ sysselsättning

Två åttor kan sättas ihop på 24 olika sätt (undantaget mina plagiatbitar då…). Tre åttor kan sättas samman på 1060 olika sätt. Jobbar vi med sex åttabitar har vi redan 915 103 765 alternativ. Det finns alltså ännu mycket obebyggt därute.

Källa: Andreas Nordström, dn.se

Kommentarer inaktiverade för Bitarna som får Lego att se rött

Under patent

Kommentarer inaktiverade.