Kopian kan bli en kostsam historia

TUR

Nu är vi på plats i Göteborg på TUR-mässan! Med vi menar jag Myndighetssamverkan mot piratkopiering, TUR-mässan riktar sig till de som är intresserade av att resa och vill bli inspirerade till att besöka nya resmål. Det är en perfekt plats för oss att informera om riskerna som följer med handel av piratkopierade produkter under resan.

Det är många som har besökt vår monter och diskuterat med oss hittills under mässan. I går hade vi över 500 besökare i montern, givetvis hoppas jag på ännu fler besök under dagen – så ta tillfället i akt och diskutera piratkopiering med oss (eller ställ frågor om de farhågor du har innan utlandsresan). Vad är okej och inte? Vem är det som har tillverkat produkten? Innehåller den gifter, håller den samma kvalité som originalprodukten? Är det förbjudet att köpa piratkopior? Kom och prata med oss! Det finns även möjlighet att vinna fina priser om du svarar på vår quiz.

Hittills har vi fått många frågor gällde läkemedel och hur man kan vara garanterad att det är säkert att köpa medicin utomlands om man råkar bli sjuk under sin resa. Tips: Tänk på att ni innan resan dubbelkollar med exempelvis läkemedelsverket var man kan få tag i medicin hos en auktoriserad återförsäljare om ni skulle bli sjuka på resan.

Jag upplever att många blir förvånande över hur många varor som piratkopieras och säljs. Det kan vara frestande att köpa billiga kläder eller andra produkter när man är ute och reser men tänkt då på att de kan…

…vara olagliga att exportera. Ni kan bli stoppade i tullen om ni för in piratkopierade produkter. Det innebär bland annat att varorna beslagtas och förstörs.

…innehålla farliga ämnen. Varorna kontrolleras inte på samma sätt som exempelvis i Sverige vilket kan innebära giftiga ämnen eller rent av att produkten är farliga vid användning. Det betyder att du till exempel kan utveckla allergier av piratkopierad kosmetika eller att elektroniska produkter blir strömförande.

Om du inte har möjlighet att besöka oss på mässan kan du finna mer info i tidigare blogginlägg, det är även en god idé att följa Polisen Immaterialrätt.

Ha en riktigt fin och säker resa!
/Benjamin Winsner, jurist på PRV

Kommentarer inaktiverade för Kopian kan bli en kostsam historia

Under immaterialrätt

Kommentarer inaktiverade.