Glassens dag för EU-medlemmar

Idag är det Europeiska dagen för hantverksmässigt tillverkad glass. Detta beslutade EU-parlamentet den 5:e juli 2012. 584 ledamöter röstade för och endast 26 emot. 7 ledamöter missade omröstningen till följd av kö till glasskiosken. Tur att man inte enbart förlorar sig i omröstningar om nödlån och sanktioner, utan ibland faktiskt ägnar sig åt något av godo – glass.

Mitt emot PRV:s lokaler på Valhallavägen finns en inrättning som säljer utomordentligt god glass. Denna levereras av Stockholms Glasshus, ett litet familjeägt företag som levererar just dagens vara – hantverksmässigt tillverkad glass. PRVbloggen har intervjuat Jannice för att få lite tips inför den stundande glassäsongen.

Kan du berätta kort om företaget?Stockholms glasshus
Stockholms Glasshus startade 1986 och är ett familjeägt företag med hantverk och smak i fokus i snart 30 år. Vi håller idag till på Birkagatan 8, där vi producerar glassen från grunden och sen levererar till våra återförsäljare. Här kan man också fika, köpa med sig tårtor, bakelser och mindre förpackningar med sig hem.

Vad är huvudingredienserna i (grädd)glass?
Vår gräddglass görs av riktiga råvaror som smör, mjölk, grädde, äkta vanilj och socker.

Har ni några hantverksmässiga knep att dela med er av?
Att alltid använda så bra råvaror som möjligt – det gör all skillnad! Dessutom är det viktigt att inte snåla på huvudråvaran. Är det jordgubbsglass då ska det också vara rikligt med härliga jordgubbar i. Ha inte för bråttom, låt saker och ting ta sin tid och smaka av hela tiden.

Är era recept hemliga?
Självklart.

Går det trender i glassmaker och i så fall, vad är i ropet inför sommarsäsongen 2015?
Javisst! De klassiska smakerna är alltid populära men glassbranschen hänger tajt ihop med matbranschen, så de smaker som är i ropet där är alltid kul att göra glass på. Nu är det trendigt att använda alger och lavar i matlagning men där har vi inte hängt på ännu. Men kommer det en förfrågan så gillar vi alltid en utmaning! Just nu har vi experimenterat med semmelglass, vi får se vad det blir till sommaren. Jag kan iallafall avslöja att vi håller på att tar fram en italiensk Körsbärs-Stracciatella. Det blir en riktig goding!

Ska glass avnjutas i bägare eller strut?
Helt klart upp till glassätaren! Själv gillar jag att ha choklad- eller kolasås på min glass och då är det alltid lättare att äta i bägare.

Vilken är din personliga favoritsmak?
Jag kan helt omöjligt välja bara en smak. Vår Dark Chocolate är oslagbar – rik chokladsmak, perfekt till en klick grädde. Vi har vår Danish Appelpie med smulpajsbitar i som är supergod till en kula Roman Vanilj (italiensk vanilj) och vår bananglass är så god med lite kolasås till. Det går helt enkelt inte att välja!

Glassbakelse

Tack för intervjun Jannice!

Semmelglass minsann. Konkurrensen hårdnar…

Lär dig mer om företagshemligheter och kompletterande skyddsformer i PRV-skolan online.

/Jonas Holmqvist, patentingenjör på PRV.

1 kommentar

Under upphovsrätt

Ett svar till “Glassens dag för EU-medlemmar

  1. danielastrom

    Hej
    Jag saknade frågan om huruvida kyla är viktig i glassframställning, annars en intervju i toppklass. Kan detta ämne månntro vara en försmak (pun intended) inför PRVs övergång till Reklamfinansierad myndighet 1:a April?
    Mvh
    Daniel