Längtan efter det svarta guldet

Godisdöskallar nya_cmyk
Foto: Max Green Ekelin

För ett antal år sedan flyttade jag utomlands och bosatte mig i Asien. Väskan var noggrant packad; pass, Visa-kort och det obligatoriska svenska kaffet. Efter ett antal timmar i ett trångt flygplan landade jag glad i hågen på okänd, värmeböljande mark.

Det tog en vecka innan den slog till, abstinensen. Det började som ett lätt sug för att stegra till ett outhärdligt begär. Jag vandrade gata upp och gata ner, sprang i varenda butik, letade i varje vrå men det jag så hett trånade efter gick inte att finna. Till slut såg jag hägringar, små svarta apor som dansade förbi rökandes pipor med rosa strössel. Svettningarna bröt ut och jag levde i ett vakuum tills räddningen slutligen kom i form av min mamma som flög in från Sverige. Äntligen!

Nejdå, ni behöver inte vara oroliga. Det är varken droger eller alkohol jag talar om utan det svarta guldet (nåja) – lakrits! Detta söta eller salta under som absolut inte verkar finnas att få tag i öster om Uralbergen. Jag erkänner, jag är beroende. Favoriten är Djungelvrål och tätt därefter följer lakritspipor och lakritsnappar.

Den 12 april firas Lakritsdagen och jag dök självklart ner i PRV:s databaser för att se vilka immaterialrätter som finns kopplade kring denna godbit. Jag behövde inte leta särskilt länge eller gräva speciellt djupt för att hitta lakritsrelaterade tillgångar. En sökning på ordet ”Lakrits” i varumärkesdatabasen ger hela 20 träffar i sig. I övrigt återfinns naturligtvis varumärkesregistreringar på klassiker som Djungelvrål, Salty Sailor och Skipper’s Pipes. Även designdatabasen ger flera lakritsrelaterade träffar bland annat finns hallon-lakrits dödskallarnas utseende registrerat. Ja, lakrits verkar, förutom att vara beroendeframkallande, också vara en riktig immaterialrättslig guldgruva.

Till er andra lakritsjunkies därute vill jag slutligen passa på att ge handfasta tips inför resan; gör extra plats i resväskan, packa ner lagret och pröjsa för några extra kilon på flyget. Alternativt börjar ni ett avvänjningsprogram i god tid före avfärd.

Jag hoppas att ni alla får en riktigt härlig lakritsdag – det ska jag ha!

/Emelie Embretsen Ekmark , Kundsupport på PRV

2 kommentarer

Under varumärke

2 svar till “Längtan efter det svarta guldet

  1. Svarta guldet

    Nåja der var inte så hemskt som jag trodde av rubriken tänkte det var riktig storpolitik på gång med ryska dumpade oljepriser och eländes elände…….
    Men vem vet det här kanske är lösningen på världsfreden.Tänka dig Putin
    med lakrispipa dela ut djungelvrål till sina kollegor…….