Från privat bruk till piratkopia – hårfin skillnad?

Under förra veckan kunde vi läsa i Metro att det kan vara olagligt att livesända konserter genom sin mobiltelefon. När det gäller evenemang i slutna lokaler eller arenor råder nästan alltid fotoförbud – det innebär även att livestreaming är ett stort no-no.

Blickar vi bakåt har processen för att framställa en kopia varit lång; från tryckkonstens födelse under 1400-talet med Johan Gutenberg i spetsen och vi kan även läsa om att Thomas Edisons inledde jakt på det perfekta ljudet år 1876. Sedan dess har det, som vi vet, hänt mycket. Från karbonpapper till kopiatorer, från fonograf till stenkakor och så vidare. Idag är det möjligt att framställa och sprida illegala kopior genom ett finger på touchskärmen. Snabbhet som ibland går före vishet kan man tänka.

Det har blivit svårare att hävda sin upphovsrätt sedan digital media tillkom i utvecklingen. Den digitala miljön gör det lätt att kopiera och snabbt sprida upphovsrättsligt skyddat material. Det är också möjligt att ”gömma sig” när det handlar om ettor och nollor; allt sköts via datorer och servrar som kan vara placerade var som helst i världen. Den digitala epoken har också fört med sig att flera gör intrång i andras upphovsrätter utan att de är medvetna om det. Jag har resonerat med Christian Nilsson och Martin Berger, två av PRV:s jurister som bland annat har upphovsrätt som specialområde.

Hur kan jag undvika att göra intrång i någon annans upphovsrätt?
Undersök alltid om exempelvis en bild är skyddad. Upphovsrätten för konstnärliga och litterära verk gäller generellt i sjuttio år efter upphovsmannens död. Vill man till exempel gärna använda ett fotografi, men inte hittar någon att be om tillstånd ifrån och man vågar chansa kan man ange att fotografen är okänd, men om någon anser sig ha rätt till bilden får de höra av sig.

När, hur och var kan jag använda apparna för livestreaming?
Alltid och på vilket sätt som helst om det inte är förbjudet på grund av lag eller avtal. Du kan nästan aldrig använda streamingtjänster helt fritt vid större kultur- eller idrottsevenemang på grund av de lagar och avtal som gäller.

Vilket är ditt bästa råd till upphovspersonen att markera att verket är upphovsrättsligt skyddat?
Det finns inget krav på sådant i svensk rätt – vissa gör det ändå av avskräckande skäl. Då är det nog brukligt att applicera ett © i de fall det är fråga om ett tangibelt verk. Eftersom ingen registrering av upphovsrätt krävs och finns kan man för att säkra bevis använda sig av något som brukar kallas ”poor mans copyright”. Posta ett rekommenderat brev med ditt manus, en cd-skiva med din musik, film eller dina bilder etcetera till dig själv. Hämta ut det men öppna inte det datumstämplade kuvertet förrän en eventuell tvist i rättssalen.

/Stina Lilja, pressansvarig på PRV

Kommentarer inaktiverade för Från privat bruk till piratkopia – hårfin skillnad?

Under immaterialrätt, upphovsrätt

Kommentarer inaktiverade.