Amazing Amalia gör att vi firar Polkagrisens dag

IMG_2193_red_2

Vad skulle du göra om du förlorade din mamma, pappa och fem syskon i kolera vid tio års ålder? Väl som vuxen, hur skulle du sen gå vidare om din man dog veckan efter att ni fått ert förstfödda?   

Inte katten gav hon upp trots det, amazing Amalia Eriksson, polkagrisens urmoder.

Att kvinnor inte är kapabla att bedriva någon form av näringsverksamhet, det var så sant som det var sagt på 1850-talet. Men fattig som en kyrkråtta fick den nyblivna änkan av sociala skäl tillstånd att starta sockerbageri och koka karameller för att klara livhanken.

Jag kan se hur Amalia vankade av och an som den tidens professor Balthazar till dess att godismyntet trillande ner: hon skulle kicka fattigdomens rumpa med… sin innovation polkagrisen!

Amalia Eriksson med dottern Ida_webb

Amalia Eriksson med dottern Ida

Dansen polka var hetare än mexikansk salsa när Amalias generation svängde sina lurviga. Sötsaker kallades grisar, och så var namnet klart.

Tillverkningen tog snurr, änkan Eriksson fick många efterföljande polkagrisfabrikanter på orten och så småningom började det äntligen regna stålars över henne och dottern Ida.

Välbehövlig rättvisa till entreprenörsänkan – livsmisär: 1-0.

Och en välsignad glädje är väl både hennes idé och recept än idag, såväl för Grännas turistnäring och företagsamhet som för sockerråttor landet över. Fortfarande är polkagrisar en av de populäraste svenska souvenirerna.

Men hur skulle en nutida Amalia med samma driv ha förvaltat sin immateriella tillgång?

– Ett recept går inte att skydda med hjälp av immaterialrätter som patent, varumärke eller design. Däremot kan man betrakta det som en företagshemlighet, och det i sig är en högt värderad och unik immateriell tillgång. Jag skulle tipsa henne om att stärka företagandet genom att bygga varumärket så starkt som möjligt – till exempel genom att skydda namnet på sina polkagrisar. Då hade ingen annan kunnat kalla sin liknande produkt samma sak, förklarar Emelie Embretsen Ekmark på PRV:s kundsupport.

Läs mer om Svensk varumärkesdatabas här.

Och ni, alla Amalior därute? Fortsätt erövra världen, entreprenörer. På ert eget sätt.

/Therese Ahlén, kommunikatör på PRV

 ————-

Amalia Eriksson blev 99 år gammal och hennes dotter Ida fortsatte med tillverkning av polkagrisar fram till 1945. År 1997 restes en bronsstaty i Gränna till minne av Amalia och hennes polkagrisar. Läs mer om henne här.

Kommentarer inaktiverade för Amazing Amalia gör att vi firar Polkagrisens dag

Under immaterialrätt, varumärke

Kommentarer inaktiverade.