Rostade linser och ihåliga byggstenar

patent3
Patentritning på den populära pappersdockan som fick
kläder med magneter istället för ömtåliga pappersflikar. 

 

Idag är det som bekant 70 år sedan den åttonde maj 1945, då andra världskriget tog slut i Europa.

Några av de foton som togs på Kungsgatan i Stockholm dagen innan V-dagen har satt sig på näthinnan: många glada, rentav euforiska människor, en massa konfetti eller pappersbitar, och flaggor. Kanske fanns en smygande känsla av skuld hos somliga över att Sverige inte hade hjälpt till mer, men mest var det en glädjens dag för att det krig som skördat flest dödsoffer i världshistorien tagit slut, åtminstone i Sveriges närområde.

Ett stort antal städer utanför Sverige låg i ruiner. Många ville bygga upp dem igen så snabbt och billigt som möjligt, och därför hittade man bland annat på ihåliga byggmaterial av lego-typ, se till exempel en modell av Joseph Aretz nedan (FR 915121 A).

patent1

Visst hade Sverige och andra neutralitetsivriga länder sluppit det mesta av det värsta, men bristen på en del produkter var såklart kännbar även utanför krigszonerna. Till exempel beskriver ett schweiziskt patent från 1942 ersättningsprodukter för kaffe, choklad och så vidare, gjorda av malda, rostade linser (CH 223294 A). Hur det smakade framgår inte, men för att få drickchoklad skulle man blanda linsmassan med florsocker.

Krigets umbäranden sprängde ytterligare en gräns i augusti 1945, då två atombomber föll över Japan.

Kärnvapen är ett av det tydligaste exemplen på de förödande uppfinningar som andra världskriget har kunnat sätta på sin blodfläckade meritlista (se bl a US 2708656 A). Andra nydanande militära uppfinningar har senare visat sig vara direkt användbara i fredstid, till exempel mikrovågsugnen, utvecklad av amerikanen Percy Spencer (US 2437279 A), eller kontrollen av kabintryck i flygplan (GB 642717 A). Av sådana skäl har det sagts att krig skyndar på teknikutvecklingen.

I patentlitteraturen kan man också hitta många bevis på den ökande graden av familjebildning under 1940-talets andra hälft. Ett spädbarn kunde nu ligga i en rymdfarkostliknande barnvagn designad för att klara av ojämna vägar och trottoarkanter, se bilden nedan (US 2422254 A), och den populära pappersdockan fick kläder med magneter istället för ömtåliga pappersflikar (US 2363914 A).

patent2

För de nostalgiska krigsveteranerna uppfanns en ram för krigsminnen formad som en soldathjälm (US 2506688 A). De flesta av oss idag har inga sådana minnen, men det finns förstås många människor, även i Sverige, vars familjehistoria har behövt skrivas om på grund av andra världskriget. En dag som denna tänker man på dem och hoppas på varaktig fred.

/Laura Enflo, patentingenjör på PRV

Kommentarer inaktiverade för Rostade linser och ihåliga byggstenar

Under patent

Kommentarer inaktiverade.