Håll dig flytande med immateriella tillgångar

flytväst

Båtsäsongen är här – dags att ge sig ut på sjön med flytväst. I tidernas begynnelse bestod den av kork och, som experiment, av balsaträ och växtfibrer som inte tar upp vatten. Sedan dess har det hänt en del och många företag skyddar sina flyttekniska lösningar med patent.

Flytvästen är en självklarhet för de flesta som ger sig ut på sjön och en billig livförsäkring. Undersökningar visar att åtta av tio som drunknat i samband med att de fallit överbord skulle ha klarat sig om de använt flytväst.

Anna Åhlander är patentingenjör på PRV och handlägger bland annat patentansökningar som rör sjösäkerhet. På hennes bord ligger en skiss på en räddningsväst med särskild krage: liten, smidig och bekväm att bära. När västen hamnar i vattnet expanderar kragen, blir ett bra stöd för nacken och ger ökad flythjälp.

En snabb check visar att flera företag som säljer flytvästar har registrerat sina immateriella tillgångar.

– Ett patent skyddar den tekniska lösningen på ett problem och ger dig ensamrätt till din idé i 20 år. Det kan ge dig ett försprång på marknaden och leder dessutom ofta till goda chanser att hitta investerare och affärspartners, tipsar Anna.

Starkt varumärke
Flytvästar har många igenkänningstecken och några sticker ut lite extra. Vem minns inte den brandgula Helly Hansen-västen man som barn krängde på sig när det var dags för en båttur?

Att ha ett starkt, registrerat varumärke är viktigt för den som vill lyckas med sina affärer. Är du företagare kan det vara bra att ha några saker i huvudet: ditt produktnamn måste kunna särskiljas från andra och ska heller inte gå att förväxla med andra som redan är inarbetade eller registrerade.

Designskydd
Visste du att designskydd ger innehavaren ensamrätt på designen i upp till 25 år? En slagning i Svensk Designdatabas visar att till exempel företaget Baltic har flera designregistreringar, bland annat ett på ett värmetäcke/flytväst för hund.

Saknar du flyväst och behöver en tillfälligt?
Svenska Livräddningssällskapet har tagit initiativ till att alla kommuner ska ha flytvästdepåer. På så sätt kan allmänheten gratis eller till en låg kostnad få använda en riktig räddningsväst under kortare tid – bra va?

Här hittar du en karta över alla flytvästdepåer i Sverige

Trevlig tur till havs!

/Annika Ulltin, kommunikationschef på PRV

Kommentarer inaktiverade för Håll dig flytande med immateriella tillgångar

Under immaterialrätt

Kommentarer inaktiverade.