Patent säljer Ribby Allé

PRVbloggen har tidigare provat sängar hos Sova. Och fallit platt för argument om patenterade bottnar. Och handlat. För patent säljer.

Det visade sig vara en bra bit ner till botten. Men även om jag nu om natten vajar som en prins på ärten, är det i fast förvissning om att jag har en patenterad – och därmed utmärkt bekväm – säng.

Patent meddelas endast på en uppfinning som är ny i förhållande till vad som blivit känt före dagen för patentansökan och tillika väsentligen skiljer sig därifrån står det i andra paragrafen patentlagen.

Det är i en och samma mening två av tre kriterier för att få patent. Det tredje (eller första) är att den ska vara industriellt tillämpbar. Eller kort sagt: fungera.

Det finns alltså inga som helst krav på att uppfinningen ska vara bättre, billigare, vackrare eller för den delen skönare. Allt det där är personliga preferenser som modemagasin och skönhetsråd ägnar sig åt. Eller möbelhus. På myndigheten förhåller vi oss närmast kliniskt inför patenterbarhetskriterierna.

I det tidigare inlägget – som jag lite spekulativt försökte sälja med sex i rubriken – nästan raljerade jag över begreppet patent i folkmun likställt med kvalitet. Men det var naivt. Och nördigt. Rentav korkat av mig.

Jag tar tillbaka! Patent är ju bara ett ord. Vad mannen på gatan eller kvinnan i Sovabutiken fyller det med är ju upp till dom?

Nej, jag tänker nu jobba med folkviljan istället för emot. Så låt oss föreslå SAOL, Norstedt och den Svenska språkpolisen att patent är en kvalitetsstämpel!

Ett slags sigill. En kravmärkning eller en svan. Något man nästan måste ha för att vara aktuell på marknaden. Vilken fart vi skulle få på innovationssverige?

Patenterad vinterträdgård i Västerhaninge

I Ribby Allé har man förstått. Ribby Allé är ett bostadsområde i Västerhaninge. Ett flådigt konceptbygge, bostadsrätter med kök från Marbodal och tillgång till vinterträdgård. Bovieran kallas konceptet. Sökbart i Svensk varumärkesdatabas.

Och enligt en annons på Hemnet är själva vinterträdgården ”patenterad”. Vinter som sommar, för patent gäller ju året om – i 20 år – eller så länge man betalar.

Exakt vad som är patenterat framgår inte av annonsen – och kanske är det klokt att inte förvilla den tänkte köparen med ytterligare dokumentation. Men hör här: Jag vill absolut inte raljera kring detta!

Redan strängen ”vinterträdgård” ger faktiskt 19 träffar i Svensk patentdatabas. Det handlar om takbalkar, taknocksanordningar, markiser och gardiner. Och då finns det säkert en räcka synonymer och branschbegrepp att variera med.

Och hör här igen: Bovieran är patenterad och patentet är i kraft! Vi hittar EP 2099988 i patentdatabasen: Byggnadsenhet som bildar en innesluten klimatzon.

Och även om ”patenterad” i sin lexikala betydelse inte betyder bra tycker jag gott att mäklaren kan använda det som positivt förstärkningsord i marknadsföringen.

Det tycker jag förresten alla som säljer något kan göra. I väntan på SAOL, Norstedt och Svenska språkpolisen. Patentlagen behöver vi ju inte ändra i.

För patent säljer, liksom sex. I sängen som i trädgården.

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

Tack till Lars Jakobsson!

Kommentarer inaktiverade för Patent säljer Ribby Allé

Under patent

Kommentarer inaktiverade.