Tårar på min kudde

Robert Broberg är död. Robert var älskad av sina fans. Jag är ett.

Brorsan köpte plattan ”Upp igen” 1983. Kassettbandet jag spelade av gick varmt hemma på Djurbergsgatan. Jag tror till slut att det gick av.

Jag var 11 och hade aldrig hört något liknande. Fyndiga texter och melodier vävde samman funderingar om livet, människans möjligheter och omöjligheter.

Idag vet jag att Robban öppnade en ny dimension. Man kunde leka med ord, vända på meningar och skapa helt nya uttryck, med nya innebörder. Man kunde berätta med ord som i ordlistan betydde något annat än det man ville få sagt.

”Upp igen” börjar starkt, blir bara bättre och peakar i höjd med åttonde låten (Barhopping/Tårar på min kudde). Sista låtarna är svårare (för en elvaåring) eftersom de handlar om relationer. (De är förmodligen inte enklare idag…). Därför kom den lite lugnare låten nio att lägga sig lite extra varmt om öronen i min freestyle. ”Här i min skrivmaskin”.

Vad den handlar om vet jag inte, men jag håller med om allt:

Allt är en dröm
som en poet
ställer jag dikt
mot verklig-het och varm
är du i fantasin
här i min skrivmaskin

Tack Robert!

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

Fakta:
Wikipedia skriver följande om skrivmaskiner. Texten är så bra teknikhistoria och så relevant för PRVbloggen att jag låter den stå oredigerad:

Henry Mill var den förste som tog patent på en skrivande maskin år 1714, men hans konstruktion lanserades aldrig kommersiellt. Pellegrino Turri, karbonpapprets fader, uppfann en maskin 1808.

Många av de tidiga konstruktionerna togs fram för att göra det möjligt för blinda människor att skriva. I USA blev i ordet mill generisk beteckning för apparaten skrivmaskin. Eftersom mill också har betydelsen kvarn gav detta upphov till begreppet papperskvarn för en mängd papper med skrift för tidsödande byråkratisk hantering.

Tangenternas placering har ändrats genom åren. Från början var de i alfabetisk ordning, vilket medförde långsam skrift och ofta ihoptrasslade bokstavsarmar. QWERTY-layouten, uppfunnen 1867 av Christopher Latham Sholes m.fl, delade upp de vanligaste diagraferna på vänster och höger hand. E Remington and Sons producerade den första maskinen av denna typ 1 mars 1873 i Ilion, New York.

Kommentarer inaktiverade för Tårar på min kudde

Under Okategoriserade

Kommentarer inaktiverade.