Varmkorvens dag

Vurre, slang, böj, raggarballe – kärt barn har många namn. Idag firar vi varmkorvens dag. Att fylla djurtarmar med hackat kött, fläsk och kryddor är inte nytt. Korv har funnits i tusentals år. I skriven form omnämns anrättningen för första gången under namnet ”orya” i en grekisk komedi skriven av Epicharmos ca 500 f. Kr. Men idag får koriandersalsiccian och spiskumminmerguezen ursäkta. Med varm korv tror jag faktiskt att de flesta i första hand tänker på en klassisk kokt med bröd. I Sverige något av ett samhällsfundament, om än möjligen en aning söndervittrat.

korvgubbe

Varmkorvförsäljning dök för första gången i Sverige upp under konst- och industriutställningen på Djurgården i Stockholm år 1897 då man med hjälp av så kallade korvmadammer började sälja varm korv till hungriga flanörer. Företeelsen växte explosionsartat, men madammerna ersattes sedermera av korvgubbar och korvkiosker. Myndigheterna införde tidigt restriktioner om korvlådans placering. Denna fick inte placeras direkt på marken, varför fenomenet ”låda på magen” introducerades. Utvecklingen fortsatte och på 50-talet introducerades korvautomater för försäljning av ”nattkorv”, se t.ex. patent SE188287.

I patentsammanhang visar sig korv vara ett populärt ämne. En snabb sökning i Svensk Patentdatabas resulterar i tusentals korvrelaterade tingestar. T.ex. varmkorv med trekantigt tvärsnitt, se SE1250957, som inte rullar av grillen och apparat för avlägsnande av skinnet från korv, se SE7511803. Den senare skulle jag behöva när barnen klagar på det där som är ”runt korven”.

Korv klassas i IPC under bl.a. A23L 1/00 – Foods or foodstuffs; Their preparation or treatment och A22C 11/00 – Sausage-making.

Nä, dags för en varmkorv. Fortsätt att skicka in ansökningar på korvförbättrande uppfinningar. Information om hur hittar du på prv.se. Och njut av Owes klassiska boogie till hyllning av korvgubben.

/Jonas Holmqvist, patentingenjör på PRV.

Källa: Leif Eriksson – Korv, mos och människor.

2 kommentarer

Under patent

2 svar till “Varmkorvens dag

  1. ”Varm korv m. bröd 10:-” byggde den svenska idrottsrörelsen!