Årets surströmmingspremiär är här.

burkar

Jag kan inte med ord ikläda hur lycklig jag är över att den äntligen är här. Nu. Idag, den tredje torsdagen i augusti. Årets surströmmingspremiär.

Ba’ skoja. Min egen premiär med anledning av den fermenterade fisken får vänta ytterligare ett par sekel.

I mina hemkvarter runt Odenplan i Stockholm vet jag att hålla mig borta från restaurang Tennstopet i kväll. Då lägger sig ett tungt odörtäcke över omgivningen och vid tre sittningar fylls oändliga bord av entusiaster som mumsar i sig firren tillsammans med klassiska tillbehör som tunnbröd, mandelpotatis, lök och sup.

PRV:s kundsupport får jag redigt besked av Marie om att aktörerna inom surströmmingsnäringen är duktiga överlag på att skydda sina immateriella tillgångar genom att bland annat registrera varumärkets namn och logga. Gå in själv och kika i Svensk varumärkesdatabas får du se.

Även om jag tycker att den sura strömmingen luktar värre än mumifierad gubbstrumpa måste lovord ändå läggas på fabrikanternas näsa för fin formgivning: en kollektiv överenskommelse måste ha slutits om att konserverna måste gå i rödaste rött och gulaste gult, gärna med inslag av guld på text eller burk.

Thomas Nelje är VD för Gösta Hannells fisksalteri som totalt tillverkar ca 200 000 burkar surströmming årligen. Han berättar att deras marknadsföring bland annat sker genom olika tidningar för långsiktigt varumärkesbyggande – de arbetar inte med direktreklam. Dessutom får de mycket publicitet via Youtube med klassikern Röda Ulven.

– Det är ett gammalt varumärke som vi försöker vårda på bästa sätt: för oss har det varit självklart att registrera Röda Ulven för att inte riskera intrång. Det gjorde att vi kunde stoppa plagiatorer som tryckte upp t-shirtar med loggan på.

Så – stank eller inte – har man en unik produkt och ett starkt varumärke är sensmoralen att resursen ska skyddas, för då kan ingen annan använda märket på sina varor och tjänster eller i sin marknadsföring. Det ger dig ensamrätt.

Med detta sagt – du hänger väl med på världens största surströmmingsskiva i Alfta ishall nu på lördag? Då samlas omkring 1300 entusiaster för att konsumera över 200 kilo svavelosande strömming och jag funderar på att dra dit.

Ba’ skoja. Min egen premiär med anledning av den fermenterade fisken får vänta ytterligare ett par sekel.

/Therese Ahlén, kommunikatör på PRV

2 kommentarer

Under immaterialrätt, varumärke

2 svar till “Årets surströmmingspremiär är här.

    • Ewa Björk

      Jag är med dig Stefan! Surströmming är njutning, men kul att läsa att den norrländska skatten är väl skyddad.