World Trade Day 2015

worldtradeday

Välinge Innovation och Sectra tar emot utmärkelsen Export Hermes av prisutdelare kronprinsessan Victoria. Foto: Martin Lidén

”How can Stockholm advance to one of Europe’s top financial centres and become one of the leading financial hubs?” Det var huvudfrågan när årets World Trade Day genomfördes i Spegelsalen på Grand Hotel förra veckan. Pampigt värre, och än mer så genom att kronprinsessan Victoria och hennes prins Daniel fanns på plats i publiken.

Själv funderade jag över vad jag skulle dit och göra. Chansen uppstod då PRV:s inbjudne var upptagen av kvalitetsledningsrevision* med ISO:s revisorer hemma på Valhallavägen. Att vidga sina vyer är ju inte helt fel, så jag drog på mig passande klänning och rullade ner till Grand Hotel på tjänstecykeln**.

Väl på plats lyssnade publiken, inkl. finansmarknadsminister Per Bolund, på en panel med höjdare inom finansbranschen som analyserade vad Stockholm och Sverige kan göra för att utvecklas till ett finansiellt Mekka. Det konstaterades att det finns en bra kultur och innovationskraft på plats och att det behövs regellättnader, bostäder och bättre resemöjligheter. Tips, förväntningar och avskräckande exempel blandades friskt.

Att underlätta för företagare att växa och därmed göra fler och större affärer är viktigt för tillväxten i Sverige, det var alla överens om här också. För att komma dit behöver det göras medvetna affärsstrategiska val inom olika områden. Med mina färgade glasögon är givetvis ett av dessa områden immaterialrätt. En utmaning för oss på PRV är ju att få immaterialrätten att kännas tillgänglig, intressant och tillräckligt nyttig och viktig för att ta till sig.

Hennes Kungliga Höghet delade ut pris till Välinge, som gör big business på sitt patenterade klickgolv***. En stor del av Välinges inkomster kommer genom licensavtal runt om i världen. Patentportföljen nämndes i motiveringen till priset tillsammans med information om att de använder 25% av vinsten till utveckling av ny teknik för att kunna fortsätta vara på topp. Ett tydligt och bra exempel på att det lönar sig att ha gjort sin immaterialrättsstrategi!

/Anna Rapp, chef på PRV:s enhet för Kundrelationer

 

*Kvalitetsledningsrevisionen verkar ha gått bra och vi kommer kunna fortsätta skryta med att hela verksamheten är ISO 9001-certifierad.

**PRV:s tjänstecyklar är treväxlade tantcyklar med stor cykelkorg som man kvitterar ut tillsammans med cykelhjälm vid lagom långa tjänsteresor. Smidiga (nåja) och miljövänliga att ta sig fram med, lätta att parkera och inte speciellt stöldbegärliga.

***Vill man titta närmare på Välinges klickgolv rekommenderas en sökning i klass E04F15 i Svensk Patentdatabas.

Kommentarer inaktiverade för World Trade Day 2015

Under immaterialrätt

Kommentarer inaktiverade.