Ensamrätt på skogens guld

svamp_kristin

Kristin, min svampgalna kompis med kraftigt utvecklat revirtänkande.

Den bästa tiden på året är här nu. Skördetiden, som jag älskar den. Heldagar i hälsingeskogarna med Kristin, min svampgalna vän som utvecklat ett djuriskt revirtänkande när det gäller de egna svampterritorierna. Ensamrätt på allemansrätten? Nja, föga troligt men kanske kan ett ypperligt svampställe liknas vid en god företagshemlighet. Hur som helst, det finns flera immaterialrätter som kan underlätta för oss skogsnördar.

Ta på de imaginära svampglasögonen så dyker vi in i PRV:s databaser!

 

svamp_burk

Patent SE 519881: Anordning vid plockning av frukt, bär och svamp.

Vår första guide är patentingenjör Lars Jakobsson. Till att börja med kan vi konstatera att det stora svamplandet verkar vara Kina tätt följt av Japan när det gäller förekomst av patentskrifter inom området. De populäraste svampklasserna är utrustningar för att plocka bär och svamp, vi kan även se att det finns svamp-patent inom läkemedelsbranschen. I patentdatabasen finns även flera lösningar på hur svamp kan odlas industriellt på stora hyllor.

Vår andra guide är Marie Östlund som arbetar i PRV:s kundsupport. Marie förflyttar oss till varumärkesdatabasen där vi stöter på det klassiska ordmärket Saft-Maja som har blivit avfört. Den bakomliggande orsaken vet vi inte men det finns ett par tänkbara händelseförlopp:

  • Innehavaren anser att varumärket kan ha degenererats och blivit generiskt och har därför beslutat sig för att inte förnya varumärket.
  • Har innehavaren missat förnyelsebrevet? Om innehavaren byter adress utan att adressändra i PRV:s register kan vi inte upprätthålla kommunikationen med kunden.
  • Innehavaren har förlitat sig på den inarbetade rätten och har därför avstått från att förnya varumärket.

Blåbären dignar från riset. Stora, söta bär i kraftfull matt, mörkblå ton. Lingonen har skiftat färg från ljust rosa till djupaste mörkrött. Apelsingula kantareller efter skogsstigen och nötbruna trattar som skjuter upp i mossan. Ge dig själv en dyrbar present under helgen; packa picknick-korgen och ta en stillsam promenad i skogen. Andas in krispig höstluft och njut av färg och doft. Det kommer jag att göra.

Med önskan om en fin helg,
Stina Lilja, pressansvarig på PRV

 

Kommentarer inaktiverade för Ensamrätt på skogens guld

Under immaterialrätt, patent, varumärke

Kommentarer inaktiverade.