En kopp nostalgi

adam

I dag uppmärksammar Gustavsberg porslinets dag. Foto: Marie Östlund

 

Det här är nostalgi för mig. Koppen är från servisen Adam som min farmor hade när jag var liten, och det var i en av de kopparna som jag drack min första kopp kaffe som 7-8 åring. Mycket mjölk var det naturligtvis och rejält med socker, sånt där hårt bitsocker fanns förr. Farfar och jag satt i bersån och drack vårt kaffe, jag ur kopp och han från fat. Nu står den prickiga servisen hemma i mitt kök och den känns lika aktuell idag som den gjorde då i slutet av 70-talet.

Designen är av Stig Lindberg (1916-1982) och den tillverkades första gången hos Gustavsberg 1959-1974. Nu finns den åter i nyproduktion sedan 2005. Senast häromdagen såg jag den tillsammans med serviserna Prunus och Berså i hyllan hos en handlare här i stan. Många av Stig Lindbergs dekorer har återlanserats och är väldigt populära idag. När man ser de olika mönstren så förstår man varför. Dekoren tidlös och passar liksom överallt. Gustavsberg satsade under 50- och 60-talen mer på formgivning och kvalitet och man anställde nya unga formgivare, bland annat Lisa Larsson och Margareta Hennix. I dag är Gustavsberg Sveriges enda porslinsfabrik och har samarbete med bland annat designduon Bernadotte & Kylberg, med formgivarna Prins Carl Philip och Oscar Kylberg.

Gustavsbergs Porslinsfabrik kan man läsa mer om utvecklingen från starten 1825 och fram till nu.

Gör man en sökning i Svensk Designdatabas så får man inte många träffar på porslinsföremål. Vad det beror på har jag inte lyckats lista ut. Kanske det är så att en del tycker att Sverige är en för liten marknad och man söker hellre skyddet internationellt. Tittar man i databasen för gemenskapsformgivningar så hittar man lite mer. Där finns bland annat danska och tyska företag som har ansökt om designskydd för porslin. Men överlag kan man se att det inte är serviser som skyddas utan enstaka föremål såsom vaser, formar och muggar. Eller är det kanske så enkelt att formgivningarna från förr fortfarande står sig så bra att det är svårt att komma med något nytt som får samma genomslag och livslängd?

Varumärken då? Jodå, det finns några där. Formgivarduon Bernadotte & Kylberg har tagit steget ut i Europa och skyddat sitt varumärke hos OHIM, men de har även nationellt skydd. Ett annat känt varumärke som förknippas med porslin är Gustavsbergs ”Blå Blom” som också är ett nationellt varumärke.

Nu tänker jag luta mig tillbaka med en god kopp kaffe – naturligtvis ur min älskade kopp med blå prickar.

/Marie Östlund, Kundsupport på PRV

Kommentarer inaktiverade för En kopp nostalgi

Under design, immaterialrätt, varumärke

Kommentarer inaktiverade.