AC/DC snart hemma hos dig

Med likström hemma skulle vi spara 10 procent på förbrukningen. Det menar professor Josep M. Guerrero vid Ålborgs universitet. Guerrero bygger Nordens första demo-hus med likström.

Förra veckans nummer av Ny Teknik ägnar ett helt uppslag åt likströmstrenden. Datorhallarna – med sina stora förluster och kylkostnader – leder utvecklingen. Och varför ha växelström i väggen hemma när nästan allt går på likström?

Sara Thulin – patentingenjör och expert på elkraft – varför vill man hellre jobba med likström än växelström?

I det här fallet så handlar det om att solceller och batterier genererar likström och då slipper man själva omvandlingen, som ger upphov till mycket förluster.

Är det möjligt att driva alla apparater i ett hushåll med likström?

Ja visst. Men om man tänker att man ska utrusta hela hemmet med ett parallellt likströmsnät – som komplement till det befintliga 230V-nätet – uppstår problemet med vilken spänning man ska välja? De produkter vi har hemma är anpassade för flera olika spänningsnivåer, till exempel 4 V, 5 V, 9 V, 12 V, 19 V.

Med en låg spänningsnivå behöver man mer ström för att överföra samma effekt. Den resistiva förlusten i en ledning är resistansen gånger strömmen i kvadrat. Så för att inte få för stora förluster i ledningarna måste ledarens resistans minska genom att man ökar arean – alltså använda tjockare kablar.

I praktiken innebär det att om man vill ha ungefär samma ledningsförluster med en lägre spänning måste man gå från en kabel som är några millimeter tjock till en som är några centimeter tjock för till exempel 12 V.

Kommer det in många ansökningar på det här området?

Nej, inte direkt. Något enstaka har vi sett genom åren. Mest handlar det om styrningen och så kallade smarta hem.

Ni jobbar med ganska dramatiska begrepp inom kraftelektroniken – det är strömspikar, genombrottsspänningar och överslag; ni dödar och ni fimpar (strömmar) – är det en hård jargong?

Ha ha! Pratar man högspänning så är det hårt och brutalt. Det är inget man grejar med på en labbänk med en skruvmejsel i handen 🙂

Hur klassar man förresten en likriktare?

H02M ligger omvandlig mellan DC/DC, AC/DC, DC/AC och AC/AC.

Tack Sara!

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

Fakta: AC/DC
AC/DC är ett hårdrocksband från Sydney i Australien. Namnet är en förkortning av engelskans alternating current/direct current (växelström/likström). AC/DC har sålt över 200 miljoner plattor, med låtar som ”Hells Bells”, ”Back in Black”, ”Highway to Hell”, ”T.N.T.” och ”Thunderstruck”.

Gitarristen Angus Young har som kännetecken att alltid bära skoluniform på scen. Utmärkande drag i hans spelstil är de relativt enkla dur-ackorden med större fokus på taktkänsla och träffsäkerhet i de riff som de flesta låtarna byggts upp runt i klassiker som till exempel ”T.N.T.”, ”You Shook Me All Night Long”, ”Highway to Hell” och ”Thunderstruck”.

1981 släppte AC/DC albumet For Those About to Rock – We Salute You. Titelspåret har sedan det släpptes avslutat i stort sett varje turnékonsert och många menar att det är bandets hyllning till sina fans. Jag köpte plattan på Hammarlunds musik i Söderhamn 1983. Det var mitt första skivköp.

Källa: Wikipedia

Kommentarer inaktiverade för AC/DC snart hemma hos dig

Under patent

Kommentarer inaktiverade.