Har du hört den förut? Upphovsrättsintrång växer lavinartat på nätet.

Upphovsrätt på nätet

Upphovsrättsfrågan på nätet är stor som bara den. Google tar löpande bort länkar från sitt sökindex då upphovsrättsinnehavare rapporterar om att deras upphovsrättsskyddade material förekommer på sajter där det inte får finnas. Antalet upphovsrätts-anmälningar till Google har ökat lavinartat och blivit över hundra gånger fler sen 2011.

Upphovsrätt (copyright) är för många aktörer en fråga om liv eller död – precis som med humor svävar den mellan ytterligheterna. De uppmärksammade humorstölderna är exempel på komplexiteten i det här. Aldrig förr har humor kunnat spridas i den omfattning som görs idag på nätet. I sociala medier tipsar vi varandra och omformar skämten, ofta utan hänvisning till källan. Ibland leder det till nya kreativa skämt men alltför ofta till plagiat.

Omsättningen i ”skämtekonomin” ökar globalt sett. Humorrikedomen glädjer och roar en internationell storpublik och är ett positivt fenomen i sig – kanske ett steg i riktning mot förbättrad internationell hälsa. En annan sida av myntet är att mängden av beräknande och kalkylerande humorplagiat skadar tillväxten på innovativ kvalitetshumor. Existensen för begåvade professionella komiker som arbetar med att bygga sina personliga varumärken på nätet, är idag utsatt. Det är så att skrattet fastnar i halsen. Svårigheten ligger i att bevisa att man var först med sitt skämt och det är ju centralt för att kunna hävda upphovsrätt.

Lär dig gärna mer om upphovsrätt på prv.se. Ta reda på vad du får och inte får göra. Kanske att du till och med har blivit utsatt för intrång? Och kom ihåg, bakom varje äkta garv finns ofta en flod med tårar.

Spännande och rykande färska artiklar i media:
DN: Nu börjar nätjakten på stulna skämt
Torrent Freak: Google DMCA notice record smashed again – but why?

/Anna Engquist, strateg digitala medier på PRV

1 kommentar

Under upphovsrätt

Ett svar till “Har du hört den förut? Upphovsrättsintrång växer lavinartat på nätet.

  1. Jätteintressant Anna! Kanske kan man också se det som att de fryntliga typer som satt på puben i Sundsvall – och utnyttjades skamlöst av SVT – nu ersatts av mer polerade typer i Parlamentet som kan fakturera via Brommamamma. Men man kommer till samma slutsats: Du måste ha koll på dina immateriella tillgångar, särskilt ditt varumärke. Ta hjälp av PRV!